Maak je wereld en en die van hen - docent met studenten

Maak je wereld... én die van hen

Iedereen in Zeeland heeft wel een connectie met Scalda. Als student, oud-student, of als familielid of kennis daarvan. En in bijna ieder bedrijf of instelling werken mensen die bij Scalda een middelbare beroepsopleiding of cursus hebben gevolgd. We hebben dus een belangrijke spilfunctie voor de Zeeuwse samenleving en economie. En uiteraard ook daarbuiten heeft ons werk, ons onderwijs, impact. 

Werelden komen bij ons samen. Vanuit een flexibel opleidingsaanbod passend bij de vraag van (regionale) werkgevers  en de Zeeuwse samenleving verzorgen we dagelijks toegankelijk en veelzijdig onderwijs. 

Op de hoogte blijven?

Heb jij interesse om te werken bij Scalda? Maar zit de vacature van jouw dromen er nog niet tussen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief “Werken bij Scalda” en ontvang updates van het vacatureaanbod, informatie over ons werkgeverschap en onze deelname aan carrière-events.

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief!

Hier worden we blij van:

 • Groei van mensen
 • Connectie met de wereld om ons heen
 • Goede samenwerking
 • Excellent onderwijs 
 • Iedereen is welkom
lady in bloom


Een kijkje in onze wereld

Overweeg je een baan in het beroepsonderwijs? Dan is het goed eens stil te staan bij onze positie en ambities. Want daar hebben we veel over te vertellen. Benieuwd? Lees dan vooral verder.

Scalda is een school voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en volwasseneneducatie. Een onderwijsinstelling waar ongeveer 950 medewerkers dagelijks werk maken van goed onderwijs aan ruim 9.500 studenten. Daarmee is Scalda de grootste onderwijsorganisatie in Zeeland. Scalda vormt een belangrijke schakel tussen school en beroep. Ons opleidingsaanbod is afgestemd op de regionale arbeidsmarkt en ademt de beroepspraktijk. 

Als medewerker draag je bij aan onderwijs dat werkelijk betekenis heeft voor studenten. Waarbij je verbonden bent met de student en de wereld om je heen. Waarbij je directe impact hebt op studenten én op de toekomst van de Zeeuwse samenleving en economie. Scalda is een vooruitstrevende werkgever in ontwikkeling. In zo’n wereld wil je werken.  

 • Ik sluit de lessen positief af zodat de studenten zin hebben in de volgende les.
  Vanessa Paauwe
  Docent Scalda
 • Ik ben gepassioneerd met koken en ik daag studenten uit om na te denken over het koken.
  Mark Meeuwisse
  Docent Scalda
 • Het is heerlijk om vanuit je praktijk les te kunnen geven. Ik gebruik veel humor in mijn lessen en dat werkt bij de studenten.
  Jan Hein Nijman
  Docent Scalda
 • Ik vind het belangrijk dat de student weet wat hij aan mij heeft.
  Steef van de Gruiter
  Docent Scalda
 • Ik krijg energie wanneer ik de studenten meeneem in hun toekomstige vakgebied.
  John-Paul Nijsten
  Docent Scalda
 • Ik ben gepassioneerd met koken en ik daag studenten uit om na te denken over het koken.
  Mark Meeuwisse
  Docent Scalda

Maak je wereld waarde(n)vol

Vanuit een aantal belangrijke gemeenschappelijke waarden, geven we bij Scalda handen en voeten aan onderwijs dat waarde(n)vol is. Dragen we bij aan de groei en ontwikkeling van waardevolle mensen. Dat drijft ons. We zijn daarbij helder over onze koers: we doen dat kwaliteitsgericht, toekomstbestendig en zelfbewust. Nog niet altijd overal even goed, maar we werken er hard aan om de lat steeds hoger te leggen. Waarde(n)vol onderwijs noemen we dat. 

Maak je wereld beter

Ons streven is dat een steeds groter deel van onze opleidingen in onafhankelijke benchmarks beoordeeld wordt als behorend tot de beste van Nederland. Waarom? Omdat we vinden dat onze studenten gewoon goed onderwijs verdienen. We stropen de mouwen dus op. Want, iedereen verdient de kans om te ontwikkelen en te groeien. Persoonlijk én professioneel. Om het goed te doen in de maatschappij en in een beroep. Om het beste uit zichzelf te halen. Om gestimuleerd te worden om boven zichzelf uit te stijgen: excellent te zijn. Enorm betekenisvol werk dus. Daar gaat ons hart sneller van kloppen. 

Werken bij Scalda betekent werk doen dat ertoe doet:

 • Direct bijdragen aan een geborgen werk- en leeromgeving
 • Betekenis geven aan waarde(n)vol onderwijs en de groei van anderen
 • Ruimte voor jouw persoonlijke en professionele groei 
 • Invloed hebben op een organisatie die in ontwikkeling is 
 • Samen impact hebben op de Zeeuwse samenleving en economie
Jan Hein Nijman Maak je wereld

Lesgeven via het zij-instroomtraject

Starten als zij-instromer is natuurlijk een mooie uitdaging! Na de introductie in het Summerschool-programma, is er voor alle startende collega’s een inductieprogramma samengesteld, waarin je in een aantal weken colleges/workshops volgt om goed te kunnen starten als docent. Dit traject wordt verzorgd en begeleid door ervaren schoolopleiders en is daarnaast een mooi platform om ervaringen met elkaar uit te wisselen.

Voor degene die nog niet beschikken over een onderwijsbevoegdheid en als zij-instromer starten in het onderwijs, zijn er de volgende opties:

 • Met een afgeronde hbo-opleiding (bachelor) is het mogelijk om in-company deel te nemen aan het opleidingstraject Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG); dit traject duurt +- 1,5 jaar en wordt afgesloten met een getuigschrift waarmee de onderwijsbevoegdheid voor het mbo is verkregen.
 • Afhankelijk van de vooropleiding kan een tweedegraads lerarenopleiding worden gestart (of een verkort traject); daarmee verkrijg je de bevoegdheid voor zowel voortgezet onderwijs als mbo.
 • In enkele gevallen is ook een alternatief maatwerk traject mogelijk, passend bij de ervaring en competenties die reeds zijn behaald. Een assessment om het noodzakelijke hbo-werk-en denkniveau vast te stellen is dan een voorwaarde.
   


 • Ik krijg energie wanneer ik de studenten meeneem in hun toekomstige vakgebied.
  John-Paul Nijsten
  Docent Scalda
 • Ik wil ervoor zorgen dat studenten zich begrepen voelen en dat ze het maximale uit zichzelf kunnen halen.
  Giovanni Siereveld
  Docent Scalda

De wereld beter maken, dat doe je samen

Elke medewerker is lid van een team. Samenwerking vraagt om actieve participatie. Om inzet. Teamwork. En om ambitie. Iedereen draagt bij ons bij aan de ontwikkeling van het eigen team, ons onderwijs, onze organisatie en uiteindelijk altijd aan de ontwikkeling van onze studenten. Iedereen heeft dus een belangrijke verantwoording. 

De lijntjes met leidinggevenden zijn kort, de functies zijn helder beschreven en we zijn duidelijk over wat er van jou in jouw rol wordt verwacht. Op deze manier zorgen we ervoor dat je als professional goed kunt functioneren. Je wordt beloond conform een heldere functiewaardering. We volgen daarbij de cao Middelbaar Beroepsonderwijs. Een duidelijk en marktconform kader. Bij ons weet je waar je aan toe bent.

Maak je wereld inspirerend 

Werken bij Scalda betekent werken in een lerende en mensgerichte organisatie. Als individu én als community. Er is bij ons oog voor talent en aandacht voor de ontplooiing daarvan. Iedereen die bij ons werkt, krijgt de mogelijkheid om het beste in zichzelf en anderen naar boven te halen. We geloven dat iedereen kan blijven groeien, kan leren te ontwikkelen. We bieden een positief werkklimaat waarbij we diversiteit omarmen. Mensen kunnen zo van elkaars kwaliteiten leren. Support en coaching vinden we belangrijke randvoorwaarden, evenals een laagdrempelige cultuur, heldere communicatie en goede faciliteiten. Ruime mogelijkheden tot cursussen en scholing resulteren erin dat we individueel en gezamenlijk verder komen. Onze eigen Academie voor onze medewerkers is daarbij een belangrijk instrument. 

Omhoog