U bent op zoek naar stagiairs of BBL-medewerkers

Bent u op zoek naar een mbo-stagiair of een BBL-medewerker om uw bedrijf (tijdelijk) te versterken? Wij helpen u graag aan een geschikte student!

Onze medewerkers van de BPV-bureaus van Scalda kunnen u informeren over en helpen bij het bieden van stageplaatsen als erkend leerbedrijf. Om een mbo-stagiair of BBL-medewerker te kunnen begeleiden dient uw organisatie erkend te zijn. Wij zijn altijd erg blij met nieuwe bedrijven voor onze studenten, immers is Scalda altijd op zoek naar goede stageplaatsen. Uiteraard is er wel een aantal criteria waaraan een leerbedrijf dient te voldoen en dat is allereerst een erkenning. 

Voorwaarden voor erkenning

De Wet educatie en beroepsonderwijs verplicht mbo-studenten het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf.

Als erkend leerbedrijf voldoet u aan de volgende voorwaarden:

  • U biedt de student een goede en veilige werkplek die aansluit bij zijn opleiding. Daar oefent de student het beroep uit waarvoor hij in opleiding is, met de kerntaken en werkzaamheden die daarbij horen.
  • U stelt een praktijkopleider aan die de eisen van de opleiding kent en in staat is de student op de werkvloer op te leiden en te coachen. U maakt tijd, ruimte en middelen vrij om de praktijkopleider zijn taak te laten uitvoeren.
  • U bent bereid om samen te werken met Scalda en SBB en u verstrekt daartoe de benodigde informatie.
  • U gaat akkoord met vermelding van uw bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl, de website waar studenten een leerplaats (stage of leerbaan) kunnen zoeken in het mbo. 

Zelf een erkenning aanvragen kunt u, in een paar stappen, doen via de website van Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Een erkening wordt per opleiding afgegeven. Er kunnen binnen één organisatie meerdere organisatieonderdelen een erkenning nodig hebben. 

Ga naar SBB - Leerbedrijf worden

Het begeleiden van een stagair kost tijd en moeite. Echter, na een goede inwerkperiode snijdt het mes in de loop van de stage aan twee kanten. Een echte win-winsituatie dus!

Mijn organisatie is al erkend leerbedrijf

Uw organisatie is al erkend en u zoekt een geschikte student? Dan is het belangrijk om na te gaan of de erkenning ook geldt voor de stageplaatst die u aanbiedt. Twijfelt u of u de juiste erkenning heeft? Neem dan gerust contact op met de medewerkers van de BPV-bureaus van Scalda. Zij kunnen u verder helpen met de eventuele uitbreiding die aangevraagd moet worden en nemen graag uw vacature op. 

Hieronder enkele verhalen van onze stagiairs...

Milou van der Heijden (22) - College voor Uniformberoepen, opleiding Beveiliger 
Nu ik stage loop, merk ik dat dit werk me op het lijf geschreven is. Ik kan mijn mannetje staan, ben gastvrij en kan situaties goed inschatten. Dat is erg belangrijk bij deze opleiding. Ik vind dat ik door de opleiding zowel professionele als persoonlijke groei doormaak en dat voelt heel goed!

Kees Marijs (20) - College voor Gezondheidszorg en Uiterlijke Verzorging, opleiding Verpleegkundige 
Tijdens je stage krijg je veel te maken met oudere, soms dementerende, mensen. Ik vind het belangrijk dat ik hen niet alleen verzorg en help met medische handelingen, maar ook een glimlach op hun gezicht kan geven.  

Job van der Werff (18) - College voor Welzijn, opleiding Combi-opleiding Verzorgende-IG/ Maatschappelijke Zorg niveau 3 
Als kind heb ik veel in het ziekenhuis gelegen. Daar zag ik hoe het personeel mij hielp en geruststelde. Vanaf dat moment wist ik het: ‘dat ga ik later ook doen!’. Nu loop ik stage in de ouderenzorg en dat vind ik geweldig. In de combi-opleiding leer je niet alleen de medische handelingen, maar help je ook bij de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen, zoals helpen bij de dagbesteding of het aankleden. Die combinatie geeft echt veel voldoening.

Lisanne Andriesse (17) College voor Gezondheidszorg en Uiterlijke Verzorging, opleiding Doktersassistent 
“De combinatie tussen het medische en het administratieve van deze opleiding is voor mij perfect. Tijdens mijn stage voelde ik precies hoe het is om doktersassistent te zijn. Dat vond ik zo geweldig!”

Jeffrey de Wit (19) - College voor Techniek en Design, opleiding Middenkaderfunctionaris Infratechniek
“Het leuke aan deze opleiding is dat je met verschillende werkgebieden bezig bent. Je leert dingen over grond-, weg- en waterbouw. Als je dan gaat stagelopen, begrijp je precies waarom je die dingen moest leren. Het is superleuk om dat dan toe te passen in de praktijk. Mijn volgende stage hoop ik in Dubai te kunnen volgen, daar kijk ik naar uit!”

Max Hein - College voor Maintenance en Procestechniek, opleiding Maintenance Engineer
“Ik vind zowel elektrotechniek als werktuigbouwkunde leuk en daarom past deze opleiding zo goed bij mij. Gaandeweg heb ik ontdekt dat de elektrotechnische kant mij het meest aanspreekt. Tijdens mijn stage heb ik ervaren hoe leuk het is om storingen op te sporen en te verhelpen. Behalve vakkennis is motivatie en verantwoordelijkheid belangrijk in mijn vak. De sfeer op de opleiding is rustig en dat vind ik erg prettig”.

Nu ik stage loop, merk ik dat dit werk me op het lijf geschreven is!
Milou van der Heijden (22)
College voor Uniformberoepen, opleiding Beveiliger