Scalda haakt aan bij Dag van de Duurzaamheid

5 oktober, 2018

Een belangrijk aandachtspunt bij Scalda is het inbedden van duurzaamheid in het onderwijs en in de opleidingen alsook het samenwerken met bedrijven en organisaties op het gebied van duurzaamheid. Scalda haakt als vanzelfsprekend aan bij de landelijke dag van de duurzaamheid op 10 oktober aanstaande en organiseert tal van activiteiten voor haar studenten.  

Plogging
CIOS-studenten maken Goes schoner met “plogging”. Plogging is een nieuwe trend uit Zweden die je gezondheid en het milieu ten goede komt. Plogging combineert hardlopen met afval opruimen. Plogging is een samenvoeging van de woorden ‘plocka’(pakken in het Zweeds) en ‘joggen’. Als je 10 oktober in Goes bent dan zie je het daadwerkelijk om je heen: CIOS-studenten die tijdens het hardlopen even bukken en afval opruimen in een vuilniszak. Ook de Entreestudenten in Terneuzen en Middelburg besteden aandacht aan duurzaamheid tijdens hun sportlessen.

Before the Flood
Dankzij een samenwerking met HZ Cult, de culturele organisatie binnen HZ University of Applied Sciences, gaan studenten naar de cinema’s in Terneuzen en Vlissingen om de documentaire ‘Before the Flood’ te zien.
National Geographic bracht deze veel besproken documentaire uit. Academy Award winnaar en filmmaker Fisher Stevens reisde samen met acteur, milieu activist en VN-ambassadeur voor de Vrede Leonardo DiCaprio de wereld over om onderzoek te doen naar de impact van klimaatverandering. DiCaprio reisde drie jaar lang over de hele wereld om de gevolgen van klimaatverandering te onderzoeken en te bespreken. Zo spreekt hij onder andere met de Paus, president Barack Obama, Elon Musk, astronaut Dr. Piers Sellers, wetenschappers en burgers. Een aantal van hen schetst een donker plaatje, anderen dragen oplossingen aan en sommigen kaatsen de bal terug.

Bandenspanningscheck
Onze studenten Motorvoertuigentechniek houden een actie om autobanden op de juiste spanning te brengen en mensen voor te lichten over het belang hiervan. De bandenspanningscheck wordt uitgevoerd op twee locaties, namelijk bij Van Liere (Gerbrandystraat 4) en de Shell (President Rooseveltlaan 743) in Vlissingen van 13.30 tot 15.00 uur. De bedoeling van deze actie is om voor iedere klant van de tankstations die dat wil de bandenspanning op de juiste waarden te zetten en hun banden te controleren, waardoor de auto zuiniger rijdt zodat het milieu minder belast wordt. De studenten geven ook advies over Duurzaam Autorijden.

Hoge School Gent
Op onze locatie aan de Bessestraat worden er vanuit de Hoge School Gent door een aantal studenten  workshops verzorgd over voedselverspilling, de plastic soep, hergebruik van kleding enzovoort.

Duurzaam eten
Onze studenten kunnen niet alleen op de dag van de duurzaamheid een gezonde lunch nemen, maar dit staat dagelijks voor ze klaar dankzij onze cateraar Markies en ons schoolrestaurant PUUR à la Carte. Ons schoolrestaurant PUUR à la Carte is Green Key gecertificeerd. Green Key is een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche.

Markies is de gezondste onderwijscateraar van Nederland. Als partner van het ‘Akkoord Gezonde Voeding op Scholen (2016-2020), volgen zij de richtlijnen ‘Gezondere Kantines’ van het Voedingscentrum met de bijhorende spelregels en werken zij actief samen met o.a. JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en het Voedingscentrum.

Als extraatje staat er op 10 oktober een ‘’Make your own Smoothie bike” in de kantine van onze locatie in Terneuzen. Door de fiets in beweging te zetten kunnen studenten een gezonde shake bij elkaar fietsen. Op alle locaties is er een insectenproeverij ‘hug a bug’ en staan er andere plantaardige hapjes klaar.

Op onze locatie Podium 15 in Middelburg wordt op 10 oktober zelfs een gratis duurzame lunch aangeboden aan alle docenten en studenten. Dit is een gezamenlijk initiatief van cateraar Markies en de studenten van het College voor Hotelmanagement en Gastronomie. Het eten wordt deels gesponsord door lokale leveranciers van het College voor Hotelmanagement en Gastronomie. 

Meer informatie