Allround Laborant

Niveau 3

In het kort

Als allround laborant heb je diverse carrièremogelijkheden, waaronder werk bij grotere milieulaboratoria, de chemische industrie, voedingsmiddelenindustrie, zuivelindustrie, drankenindustrie, metaal- en elektrotechnische industrie, verf- en grafische industrie, textielindustrie, glas-, papier- en betonindustrie, alsmede in de milieusector. Kortom, er zijn diverse sectoren waarin je aan de slag kunt.

Je hoofdzakelijke taken bestaan uit het onderzoeken van diverse chemische grondstoffen en producten, zoals textiel, verfstoffen of drinkwater. Hierbij neem je monsters, ontvang je ze en bewerk je ze volgens de protocollen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het aanmaken en bereiden van voedingsbodems en de facilitaire dienstverlening op het laboratorium. Het controleren van de uitgevoerde metingen en het verifiëren of deze binnen de vastgestelde specificaties vallen, behoren eveneens tot jouw takenpakket.

Alles is erop gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je binnen het bedrijfsleven kunt verwachten. Je werkt met de nieuwste technieken en de leeropdrachten zijn uitdagend en afgestemd op echte praktijksituaties. De vakdocenten benutten hun kennis en ervaring uit het bedrijfsleven om je optimaal voor te bereiden op je toekomst als beroepsbeoefenaar.

Het bedrijfsleven is kind aan huis bij Scalda. Regionale bedrijven denken mee over zaken als de opleidingsopzet, jouw gewenste praktijkvaardigheden en je benodigde kennis. Samen met het bedrijfsleven zorgt Scalda voor boeiend, praktijkgericht en modern onderwijs.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

 

  Er zijn 45 beschikbare plekken (Allround Laborant en Chemisch-fysisch analist gecombineerd) voor deze opleiding, dus zorg ervoor dat je je op tijd aanmeldt. Als je tot de eerste 45 aanmeldingen behoort, ontvang je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Wacht dus niet te lang met je aanmelding. Meer informatie over opleidingen met beperkt aantal plaatsen

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde 1 of;
  • een mbo-diploma niveau 2.

  Meer informatie over toelatingseisen

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Je kan na de opleiding aan het werk bij het laboratorium van een ziekenhuis of gezondheidscentrum of een laboratorium in de voedingsmiddelen- of chemische industrie. Je begint met het opstellen van planningen voor je werk, waarbij je zorgvuldig de taken organiseert. Vervolgens neem je het te onderzoeken materiaal in ontvangst en registreer je alle relevante gegevens nauwkeurig. Daarna bereid je het onderzoek voor en voer je basisanalyses uit met de benodigde apparatuur en methoden. 

  Na het voltooien van de analyses neem je de resultaten onder de loep en beoordeel je ze grondig. Het laatste stadium omvat het rapporteren van de bevindingen op een duidelijke en begrijpelijke manier. Gedurende dit proces zorg je ervoor dat je werkplek en de gebruikte apparatuur goed worden onderhouden, wat bijdraagt aan een efficiënte en georganiseerde werkomgeving.

  Doorstuderen
  Na de opleiding kun je doorstromen naar niveau 4-opleiding Chemisch-fysisch Analist of een andere niveau 4 opleiding.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog