Allround pijpenbewerker

Niveau 3

Als allround pijpenbewerker werk je zowel binnen het bedrijf als op locatie bij opdrachtgevers, zoals bij grote bedrijven in uiteenlopende bedrijfstakken bijvoorbeeld scheepsbouw, petrochemie, offshore en voedingsmiddelenindustrie. Je vervaardigt onderdelen van leidingwerk, plaatst, monteert, onderhoudt en modificeert deze pijpdelen op locatie in leidingsystemen en zorgt voor de correcte aansluiting. Je verricht werk waarvoor zowel standaard als niet-standaard werkwijzen gelden. En voer je routinematige als niet-routinematige werkzaamheden uit. Dit houdt in dat je gebruikmaakt van specialistische kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het bewerken, plaatsen, onderhouden en modificeren van pijpen en bijbehorende onderdelen in leidingsystemen. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk en de begeleiding van minder ervaren collega’s. Je hebt aandacht voor veiligheid en milieu.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de vakken basisvaardigheden metaal, Basis constructie, basislassen, basis pijpenbewerken en vakken als materialenleer, wis- en natuurkunde, tekeninglezen-tekenen, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Je leert je machines- en je materiaal productie gereed te maken, Je leert hoe je metalen kunt buigen, hoe je onderdelen kunt samenstellen en te hechten. Je leert wanneer en hoe vaak en waarmee je controles uit kunt voeren. Ook werk je aan (communicatieve) vaardigheden die je als werknemer moet bezitten.

Werkend leren: Je werkt 4 dagen in een erkend leerbedrijf waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te kunnen werken onder begeleiding van een praktijkopleider en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 2: Het tweede leerjaar draait om het verdiepen van de vakken van het eerste leerjaar en het praktisch toepassen van meerdere pijpenbewerkingstechnieken zoals flensen, pakkingen, appendages, Isometrisch tekenen, materialenleer. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 3: Het derde leerjaar draait om storing zoeken, modificeren en Isometrisch tekenen, kwaliteitszorg. Tenslotte sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid in de praktijk. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Opleidingsgids BBL

  Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I als examenvak of; 
  • een mbo-diploma niveau 2 en;
  • een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl. Of neem contact op met leerbedrijven Goflex, M-Force of Vakwerk. Zij helpen je graag bij het vinden van de juiste leerwerkplek.

  Goflex: mail naar [email protected] of bel naar 088-160 0500.
  M-force: mail naar [email protected] of bel naar 06-288553791
  Vakwerk: mail naar [email protected] of bel naar 0118-558889

  Kerncompetenties
  Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • Contactuele Vaardigheden 
  • Dienstverlenende instelling 
  • Discipline 
  • Flexibiliteit 
  • Nauwkeurigheid
  • Technisch inzicht 
  • Zelfstandigheid

  Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

  Download kostenoverzicht (PDF)

  Na je niveau 3-opleiding kun je aan het werk als Allround pijpenbewerker of kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

  Keuzedelen

  Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
  • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
  • K0022 Digitale vaardigheden basis
  • Nederlands 3F
  • Duurzaamheid in het beroep C

  Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

  Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.  Ontdek de branche: Metaal en constructietechniek

  In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

  Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Metaal en constructietechniek

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog