Allround Schoonheidsspecialist
In het kort
Als allround schoonheidsspecialist heb je een breed pakket aan behandelingen die ook specialistisch en complex kunnen zijn. Je speelt in op onverwachte omstandigheden binnen de behandeling, maakt afwegingen en verwijst de klant zo nodig tijdig door naar een andere discipline. Je bent in staat om te communiceren met huidtherapeuten, artsen en leveranciers.
Branche: Schoonheidsverzorging
Opleidingsduur: 3 jaar
Niveau: 4
Leerweg: BOL
Locatie: Goes
Crebo: 25907 (23365)
Leerjaar 1 en 2
In het eerste en tweede leerjaar van de opleiding leer je schoonheidsbehandelingen voor te bereiden en uit te voeren. Denk aan gezichtsbehandelingen, lichaamsbehandelingen en cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging. Je leert klanten te ontvangen, te adviseren en het verkopen van producten. Je krijgt dus veel praktijklessen waarin je oefent op je medestudenten of op modellen. Ook doe je ervaring op tijdens je stage en aan onze ontvangstbalie en in de huidsalon. Naast praktijklessen volg je ook theoretische vakken, zoals: ondernemen, anatomie, fysiologie en pathologie.
Leerjaar 3
In het derde leerjaar en het laatste jaar van de niveau 4-opleiding leer je specialistische behandelingen uit te voeren zoals acné behandelingen, bindweefselmassage en anti-aging behandelingen. Ook is er aandacht voor huid verbeterende behandelingen zoals aromatherapie, thalassotherapie, afslankmethoden en het werken met specialistische producten en apparatuur.
Zelfstandig ondernemerschap
De kans bestaat dat je een eigen bedrijf gaat starten. Daarom bereiden we je al vroeg voor op het zelfstandig ondernemerschap. Binnen onze opleiding vormen de ontvangstbalie en de huidsalons een ‘bedrijf’ dat een aantal dagen per week open is. Dit ‘bedrijf’ wordt volledig gerund door studenten uit alle opleidingsjaren. Op deze manier krijg je de kans om verschillende competenties gekoppeld aan het ondernemen te ontwikkelen. Naarmate je verder in je opleiding komt, krijg je daarin andere functies en verantwoordelijkheden. In deze praktijksalons werk je met echte klanten, zoals je dat ook zou doen in de praktijk.
Stage
Vanaf de tweede periode van het eerste leerjaar ga je op stage. Je begint dan met één dag in de week stage en vanaf de vierde periode van het eerste leerjaar ga je twee dagen per week stage lopen. In het tweede en derde leerjaar loop je ook twee dagen per week stage. Het is belangrijk dat het een erkend leerbedrijf is en dat het ‘klikt’ tussen jou en je stagebegeleider/-bedrijf. Pas als het echt niet lukt, kunnen wij een handje helpen. In de BOL-opleiding loop je twee dagen per week stage. We noemen dit de beroepspraktijkvorming (BPV). Je vindt alle erkende leerbedrijven op stagemarkt.nl.
Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:
- een vmbo-k, -g of -t diploma of;
- een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
- een mbo-diploma niveau 2 of 3.
Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.
Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.
- BOL-opleiding: €1.357,- per jaar.
Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten
Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning
Kom eens langs!
Op onze open dagen maak je kennis met de opleidingen van Scalda, proef je de sfeer en ontmoet je studenten en docenten. Wil je alvast kennismaken met stagebedrijven? Ook dat is mogelijk. Tijdens de open dagen bereid je je optimaal voor op jouw studiekeuze!
Op een ander moment onze locatie(s) bezoeken?
Kom dan naar een inloopdag of meeloopdag! Deze vinden het hele schooljaar plaats.
Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma als allround schoonheidsspecialist kun je in loondienst werken voor onder andere gespecialiseerde bedrijven, zoals huidsalons, wellnesscentra of sauna’s. Je kunt ook je eigen bedrijf starten. Als je (in je bedrijf) personeel in dienst neemt, heb je ook leidinggevende taken. Een andere carrièremogelijkheid is dat je filiaalmanager wordt.
DoorstuderenNa het behalen van je diploma kun je er ook voor kiezen om door te stromen naar het hbo. Doorstroommogelijkheden zijn o.a. Huidtherapie, Fysiotherapie of Diëtetiek.
Wat ga je leren?
Je leert alles over het beroep allround schoonheidsspecialist. Je leert over verschillende huidtypes en over welke producten en behandelingen je moet kiezen om de huid te verzorgen. Ook leer je hoe je hygiënisch te werk kunt gaan en leer je veel over verschillende huidproblemen en verzorgingsproducten. Daarnaast leer je ook om:
- Uitvoeren van diverse gezichtsbehandelingen
- Uitvoeren van diverse lichaamsbehandelingen
- Kennis over het menselijk lichaam
- Gesprekstechnieken
- Verkooptechnieken
- Sociale vaardigheden
- Ondernemingsplan
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.
Is dit iets voor jou?
Als allround schoonheidsspecialist werk je graag met mensen. Je bent representatief, werkt professioneel, nauwkeurig en klantgericht. Daarnaast ben je flexibel en kun je goed communiceren.
Welke vakken krijg je?
Naast de standaardvakken volg je:
- Anatomie
- Fysiologie
- Pathologie
- Ondernemen
- Sociale en commerciële vaardigheden
- Studieloopbaanbegeleiding
- Theorie van de praktijk
Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Coaching bij voeding en beweging in de wellness
- Imagestyling
- Introductie tot visagie
- Ondernemend gedrag
- Engels
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.
Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding:
- Contactuele vaardigheden
- Hygiënisch werken
- Lichamelijke belastbaarheid
- Ondernemend
- Nauwkeurig
Ontdek de branche: Schoonheidsverzorging
In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!
Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Schoonheidsverzorging.
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.