opleiding-allround-schoonheidsspecialist

Allround schoonheidsspecialist

Niveau 4

Als allround schoonheidsspecialist heb je een breed pakket aan behandelingen. Je geeft ook specialistische en complexe behandelingen. Je speelt in op onverwachte omstandigheden binnen de behandeling, maakt afwegingen en verwijst de klant zo nodig tijdig door naar een andere discipline. Je bent in staat om beroepsmatig te communiceren met anderen in de zorg (bijvoorbeeld: huidtherapeut en arts).

In de opleiding leer je schoonheidsbehandelingen voor te bereiden en uit te voeren. Denk aan gezichtsbehandelingen, lichaamsbehandelingen en cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging. Je leert klanten te ontvangen, te adviseren en het verkopen van producten. Je krijgt dus veel praktijklessen waarin je oefent op je medestudenten of op modellen. Ook doe je ervaring op in onze praktijksalons. 

In het laatste jaar van de niveau 4-opleiding leer je specialistische behandelingen uit te voeren zoals oosterse massage Shiatsu, de huidverbeterende massage (bindweefsel-/pincementmassage) en acné behandeling. Ook is er aandacht voor huid verbeterende behandelingen zoals aromatherapie, thalassotherapie, afslankmethoden en bruiningsmethoden.

Theorielessen en persoonlijke ontwikkeling 
Daarnaast krijg je theorielessen in Anatomie & Fysiologie, Pathologie en Ondernemen. Naast diverse theorie- en praktijklessen krijg je les in Nederlands, rekenen, Engels, loopbaan en burgerschap. In de opleiding word je op deze onderdelen apart geëxamineerd. We vinden je persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Tijdens de lessen studieloopbaanbegeleiding kijken we hoe wij jou daar verder mee kunnen helpen.  

Zelfstandig ondernemerschap 
De kans bestaat dat je een eigen bedrijf gaat starten. Daarom bereiden we je al vroeg voor op het zelfstandig ondernemerschap. Binnen onze opleiding vormen de balie en de huidsalons een ‘bedrijf’ dat een aantal dagen per week open is. Dit ‘bedrijf’ wordt volledig gerund door studenten uit alle opleidingsjaren. Op deze manier krijg je de kans om verschillende competenties gekoppeld aan het ondernemen te ontwikkelen. Naarmate je verder in je opleiding komt, krijg je daarin andere functies en verantwoordelijkheden. In deze praktijksalons werk je met echte klanten, zoals je dat ook zou doen in de praktijk. 

StageVanaf de derde periode van het eerste leerjaar ga je op stage. In het tweede en derde jaar loop je ook stage. Dit kunnen verschillende bedrijven zijn, ze moeten in ieder geval erkend leerbedrijf zijn. Het is belangrijk dat het ‘klikt’ tussen jou en je stagebegeleider/-bedrijf. Vandaar dat je zelf op zoek gaat naar een stageplaats. Pas als het echt niet lukt, kunnen wij een handje helpen. In de BOL-opleiding loop je twee dagen per week stage. We noemen dit de beroepspraktijkvorming (BPV). Je vindt alle erkende leerbedrijven op stagemarkt.nl.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Coaching bij voeding en beweging in de wellness
 • Imagestyling
 • Visagie
 • Ondernemend gedrag

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;  
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • hygiënisch werken
 • lichamelijke belastbaarheid
 • ondernemend
 • nauwkeurig

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Als allround schoonheidsspecialist kun je in loondienst werken voor onder andere gespecialiseerde bedrijven, zoals huidsalons, wellnesscentra of sauna’s. Je kunt ook je eigen bedrijf starten. Als je (in je bedrijf) personeel in dienst neemt, heb je ook leidinggevende taken. Een andere carrièremogelijkheid is dat je filiaalmanager wordt. 

Met het diploma Allround schoonheidsspecialist ben je ook toelaatbaar tot het hbo. Ontdek de branche: Schoonheidsverzorging

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Schoonheidsverzorging

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog