Allround Timmerman

Niveau 3

In het kort

In de bouw werk je elke dag aan mooie bouwprojecten. Het resultaat van jouw werk zie je jarenlang terug in huizen, appartementen, kantoren, kerken, scholen, noem maar op. Als allround timmerman maak je kozijnen in de werkplaats, je hangt deuren af in een woning of bedrijfspand en je voert reparatiewerkzaamheden uit. Maar ook betimmer je een dak of sta je juist met beide benen op de grond om de bekisting van een fundering te maken. Deze baan is op jouw lijf geschreven want je houdt van afwisselend werk en werkt nauwkeurig.

Voor de opleiding allround timmerman voer je vooral opdrachten uit in het leerbedrijf. Het voordeel van deze manier van leren is dat je flexibeler en meer gericht op de praktijk wordt voorbereid. Ook je werkgever heeft zo meer zicht op wat je wel en niet beheerst en waar je het beste inzetbaar bent

Alles is erop gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je binnen het bedrijfsleven kunt verwachten. Je werkt met de nieuwste technieken en de leeropdrachten zijn uitdagend en afgestemd op echte praktijksituaties. De vakdocenten benutten hun kennis en ervaring uit het bedrijfsleven om je optimaal voor te bereiden op je toekomst als vakman of -vrouw. 

Het bedrijfsleven is kind aan huis bij de opleiding. Regionale bedrijven denken mee over zaken als de opleidingsopzet, jouw gewenste praktijkvaardigheden en je benodigde kennis. Samen met het bedrijfsleven zorgen we voor boeiend, praktijkgericht en modern onderwijs.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I als examenvak of;  
  • een mbo-diploma niveau 2 (bij voorkeur timmerman).

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je een vastgesteld aantal uur actief bent. Maar je kunt ook direct naar Bouwmensen, zij kunnen je daar ook bij helpen. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Je kan aan de slag binnen een bouwbedrijf voor alle voorkomende timmer-werkzaamheden. Het vak allround timmerman is een fysiek zwaar beroep waar er een grote mate van flexibiliteit, nauwkeurigheid en oplossingsgerichtheid gevraagd wordt. Een allround timmerman werkt in een ploeg, soms zelfstandig, en stuurt anderen aan.

Doorstuderen
Na het behalen van je opleiding kun je aan de slag als allround timmerman of kun je doorstromen naar de niveau 4-opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw en Infra.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog