Apothekersassistent
In het kort
Als apothekersassistent heb je met patiënten te maken, maar ook met huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Je bereidt recepten en verstrekt medicijnen en medische hulpmiddelen. Daarnaast geef je advies over vrij verkrijgbare geneesmiddelen en geef je uitleg over de werking en mogelijke bijwerkingen. Je hebt een afwisselende en verantwoordelijke baan waarbij je zowel zelfstandig als in een team werkt. Ook als het erg druk is moet je nauwkeurig kunnen blijven werken. Als apothekersassistent heb je kennis over medicijnen nodig zodat je weet welke medicijnen van de patiënt samengaan en welke niet. Daarbij is er veel aandacht nodig voor de patiënt en is communicatie erg belangrijk.
Branche: Assisterende Gezondheidszorg
Opleidingsduur: 3 jaar
Niveau: 4
Leerweg(en): BOL en BBL
Locatie(s): Goes
Crebo: 25650
Studie in Cijfers
Studie in Cijfers geeft informatie over jouw opleiding en de kans op een baan en stage in jouw regio, naast het landelijk gemiddelde. Bekijk de Studie in cijfers van deze opleiding.
Leerjaar 1
In het eerste jaar leer je de meest voorkomende aandoeningen en de behandeling met geneesmiddelen. Je leert contact te maken met de patiënt zodat je goed advies kunt geven. Je kunt eenvoudige zelfzorgvragen beantwoorden en advies geven. Je maakt kennis met het bereiden van geneesmiddelen op maat.
Leerjaar 2
In het tweede jaar ga je dieper in op de aandoeningen en breid je je kennis over geneesmiddelen en hun bijwerkingen verder uit. Je kunt patiënten zelfzorgadvies geven en uitleg geven over de meest voorkomende geneesmiddelen. Daarnaast heb je kennis over hoe geneesmiddelen op maat bereid worden in de apotheek.
Leerjaar 3
In het derde jaar ga je je verder verdiepen door het kiezen van keuzedelen. Daarnaast ga je aan de slag met complexe medicatiebewaking en uitgifte van bijzondere geneesmiddelen en hulpmiddelen. Tijdens je stage ben je zelfstandig aan het werk in je stage apotheek.
Stage in de BOL-opleiding
Tijdens de BOL-opleiding ga je stage lopen bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij een openbare apotheek, een ziekenhuisapotheek, een gezondheidscentrum, een bereidingscentrum of een andere zorginstelling. Je loopt twee dagen per week stage.
BBL-opleiding
Wil je de opleiding in de BBL-variant volgen? Dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Daarnaast kom je 1 dag in de week naar school. Je vindt alle erkende leerbedrijven op stagemarkt.nl.
Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:
- een vmbo-k, -g of -t diploma of;
- een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
- een mbo-diploma niveau 2 of 3.
Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:
- Een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.
Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.
Op onze open dagen maak je kennis met de opleidingen van Scalda, proef je de sfeer en ontmoet je studenten en docenten. Wil je alvast kennismaken met stagebedrijven? Ook dat is mogelijk. Tijdens de open dagen bereid je je optimaal voor op jouw studiekeuze!
Op een ander moment onze locatie(s) bezoeken?
Kom dan naar een inloopdag of meeloopdag! Deze vinden het hele schooljaar plaats.
Dit ga je doen en hier ga je werken
Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag in een apotheek. Dit kan een openbare apotheek zijn, maar ook een apotheek in een ziekenhuis of een zorginstelling. Ook kun je werken in de geneesmiddelenindustrie of bij een groothandel voor geneesmiddelen. Er is in Zeeland vraag naar apothekersassistenten. Het vinden van een geschikte baan moet dus geen probleem zijn.
Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die hierop aansluiten, zijn: Farmaceutisch consulent, Farmakundige en Verpleegkunde.
Wat ga je leren?
Je leert alles over het beroep apothekersassistent. Je leert hoe je recepten afhandelt, medicijnen verkoopt en hoe je voorlichting geeft over het gebruik van medicijnen. Dit wordt ondersteund door theorielessen zodat je alles weet over de werking van geneesmiddelen. Daarbij leer je te begrijpen welke zorg patiënten nodig hebben en leer je respectvol en discreet omgaan met patiënten. Daarnaast leer je:
- Hoe geneesmiddelen op maat bereid kunnen worden.
- Hoe je in een team werkt, de administratie bijhoudt en de voorraad beheert.
- Doseringen controleren voor o.a. kinderen en medicatiebewaking uitvoeren zodat elke patiënt het juiste geneesmiddel in de juiste dosering krijgt.
- Advies te geven over klachten zoals hoest, schimmelinfecties en andere kleine aandoeningen die met zelfzorgmiddelen en advies behandeld kunnen worden.
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.
Is dit iets voor jou?
Als apothekersassistent ben je graag in contact met mensen. Daarnaast ben je nauwkeurig, stressbestendig en wil je graag meer te weten komen over medicijnen. Het is een veelzijdig beroep dat continu verandert doordat er steeds nieuwe middelen op de markt komen.
Welke vakken krijg je?
Naast de standaardvakken volg je:
- Beroepspecifieke theorie
- Beroepsspecifieke prakijk
- Organisatie
- Communicatie
- Studieloopbaan begeleiding
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.
Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Bereiden en aseptisch handelen
- Voorbereiding HBO
- Engels B1/B2
- Specifieke doelgroepen AA
- Intra- en transmurale zorg
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.
Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding:
- Empathie
- Stressbestendigheid
- Communicatief vaardig
- Nauwkeurigheid
- Samenwerken
Ontdek de branche: Assisterende gezondheidszorg
In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!
Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Assisterende gezondheidszorg.
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.