Apothekersassistent

 • Niveau 4

Apothekersassistenten weten alles over medicijnen en zorgen ervoor dat mensen goed geïnformeerd naar huis gaan. Je hebt met patiënten te maken, maar ook met huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Je werkt zelfstandig en in een team. Een apothekersassistent geeft de juiste geneesmiddelen mee en geeft uitleg over de werking en mogelijke bijwerkingen. Je controleert of de geneesmiddelen samen gebruik kunnen worden en met andere geneesmiddelen kunnen worden gecombineerd. Alle recepten worden verwerkt in de computer, die ook voor voorraadbeheer wordt gebruikt. 

Je geeft advies over vrij verkrijgbare geneesmiddelen, verbandmiddelen en medische hulpmiddelen. Je hebt een afwisselende en verantwoordelijke baan, waarin je goed met mensen moet kunnen omgaan. Verder moet je je goed kunnen inleven in de cliënt, cliëntgericht kunnen werken  en nauwkeurig en stressbestendig zijn. Ook als het erg druk is moet je nauwkeurig kunnen blijven werken.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Deze opleiding is een Mbo Keuzegids Topopleiding 2017.
 • scalda drop
  In deze opleiding doe ik dus veel kennis op om goed advies te kunnen geven. Wanneer je ergens minder goed in bent, staan de leraren altijd voor je klaar.
  Manon van der Perk
  Apothekersassistent

Deze beroepsgerichte opleiding bereidt jou goed voor op deze afwisselende functie in de farmaceutische wereld. Je doet alle kennis en vaardigheden op die je bij de uitvoering van dit beroep nodig hebt. Je doet dit tijdens de theorie- en praktijklessen, maar ook tijdens je stage. Daarnaast krijg je nog les in Nederlands, rekenen, Engels en Burgerschap. In de opleiding word je op deze onderdelen apart geëxamineerd.

Keuzedelen 2017 /2018
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Intra- en transmurale zorg
 • Farmaceutische Patiëntenzorg
 • Bereiden en aseptisch handelen

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn: 

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4; 
 • een mbo-diploma niveau 3.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2e leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag in een apotheek. Dit kan een openbare apotheek zijn, maar ook een apotheek in een ziekenhuis of een zorginstelling. Ook kun je werken in de geneesmiddelenindustrie of bij een groothandel voor geneesmiddelen. Er is in Zeeland vraag naar apothekersassistenten. Het vinden van een geschikte baan moet dus geen probleem zijn! Wil je liever doorleren? Je kunt doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten. Kijk op de website van de opleiding van jouw keuze of je in dat geval toelaatbaar bent.

Bessestraat 4 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.