Apothekersassistent

Niveau 4

In het kort

Als apothekersassistent heb je met patiënten te maken, maar ook met huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Je bereidt recepten en verstrekt medicijnen en medische hulpmiddelen. Daarnaast geef je advies over vrij verkrijgbare geneesmiddelen en geef je uitleg over de werking en mogelijke bijwerkingen. Je hebt een afwisselende en verantwoordelijke baan waarbij je zowel zelfstandig als in een team werkt. Ook als het erg druk is moet je nauwkeurig kunnen blijven werken. Als apothekersassistent heb je kennis over medicijnen nodig zodat je weet welke medicijnen van de patiënt samengaan en welke niet. Daarbij is er veel aandacht nodig voor de patiënt en is communicatie erg belangrijk.

Leerjaar 1
In het eerste jaar leer je de meest voorkomende aandoeningen en de behandeling met geneesmiddelen. Je leert contact te maken met de patiënt zodat je goed advies kunt geven. Je kunt eenvoudige zelfzorgvragen beantwoorden en advies geven. Je maakt kennis met het bereiden van geneesmiddelen op maat.

Leerjaar 2
In het tweede jaar ga je dieper in op de aandoeningen en breid je je kennis over geneesmiddelen en hun bijwerkingen verder uit. Je kunt patiënten zelfzorgadvies geven en uitleg geven over de meest voorkomende geneesmiddelen. Daarnaast heb je kennis over hoe geneesmiddelen op maat bereid worden in de apotheek.

Leerjaar 3
In het derde jaar ga je je verder verdiepen door het kiezen van keuzedelen. Daarnaast ga je aan de slag met complexe medicatiebewaking en uitgifte van bijzondere geneesmiddelen en hulpmiddelen. Tijdens je stage ben je zelfstandig aan het werk in je stage apotheek.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Beroepsspecifieke theorie
 • Beroepsspecifieke praktijk
 • Organisatie
 • Communicatie
 • Studieloopbaan begeleiding

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Bereiden en aseptisch handelen
 • Voorbereiding HBO
 • Engels B1/B2
 • Specifieke doelgroepen AA
 • Intra- en transmurale zorg

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

 Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier ga je werken
Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag in een apotheek. Dit kan een openbare apotheek zijn, maar ook een apotheek in een ziekenhuis of een zorginstelling. Ook kun je werken in de geneesmiddelenindustrie of bij een groothandel voor geneesmiddelen. Er is in Zeeland vraag naar apothekersassistenten. Het vinden van een geschikte baan moet dus geen probleem zijn.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die hierop aansluiten, zijn: Farmaceutisch consulent, Farmakundige en Verpleegkunde.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog