Aquacultuur (Vakexpert teelt op water)
Als vakexpert teelt op water weet je alles over innovatief kweken van zoutwaterdieren (vissen, schaal- en schelpdieren) en het kweken en oogsten van zilte gewassen (zeekraal, wieren en algen). Werken in aquacultuur betekent vooral bezig zijn met zoutwaterdieren en/of zilte gewassen kweken en verzorgen, waterkwaliteit controleren, klein onderhoud, productverwerking en reparaties uitvoeren.
Als vakexpert teelt op water ben je niet bang om je handen nat te maken en ben je een échte aanpakker. Daarnaast beschik je over verantwoordelijkheidsgevoel en kun je nauwkeurig te werk gaan. Je houdt van afwisseling; zo ben je de ene keer bezig met een hamer of schepnet in je hand en het volgende moment ben je micro-organismen zoals algen onder de microscoop aan het bekijken.
Branche: Teelt
Opleidingsduur: 3 jaar
Niveau: 4
Leerweg(en): BOL
Locatie(s): Goes
Crebo: 25534
Hieronder vind je informatie over jouw opleiding en de kans op een baan en stage in jouw regio, naast het landelijk gemiddelde:
Onderdelen opleiding Aquacultuur (Vakexpert teelt op water)
- Het beheren van de kweek/teelt en het bouwen en onderhouden van kweeksystemen
- Waterkwaliteit controleren en in stand houden
- Schelpdierteelt, Visteelt en Algen/zeewierteelt
- Je krijgt principes/theorieën mee uit de klassieke landbouw
- Omgaan met ziekten en plagen van aquatische organismen (bijvoorbeeld visziekten)
- Oogsten en verwerken eindproduct (hoe vermarkt je dat?) (vis wordt filet, oester in een mandje)
- Samenwerken met collega’s
- Organiseren en plannen van werkzaamheden
- Bedrijfsvoering en managen
- Werken in en met de natuur
- Je leert werken met natuurkunde, scheikunde, wiskunde
Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf aan de slag.
BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg.
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Voor niveau 3 en 4 zijn er zelfs mogelijkheden voor internationale stages.
Om ervaring op te doen in de praktijk wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven.
Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Vakexpert teelt op water volg je één of meer keuzedelen. Je kunt kiezen uit de volgende opties:
- ondernemerschap
- teeltspecialisatie
- duurzaamheid in het beroep
- voorbereiding hbo
Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:
- een vmbo-k, -g of -t diploma of;
- een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
- een mbo-diploma niveau 2 of 3.
Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld. Voor het schooljaar 2022-2023 is dit €1239,- per jaar.
Naast je lesgeld, heb je ook te maken met kosten voor het aanschaffen van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Wil je meer inzicht in alle kosten van je opleiding? Bekijk dan onderstaand overzicht.
Op onze open dagen maak je kennis met de opleidingen van Scalda, proef je de sfeer en ontmoet je studenten en docenten. Wil je alvast kennismaken met stagebedrijven? Ook dat is mogelijk. Tijdens de open dagen bereid je je optimaal voor op jouw studiekeuze!
Op een ander moment onze locatie(s) bezoeken?
Kom dan naar een inloopdag of meeloopdag! Deze vinden het hele schooljaar plaats.
Met je mbo-diploma niveau 4 kun je in de Aquacultuur aan de slag als vakexpert in de schelpdiersector, schelpdierkwekerij, visserij of viskwekerij. In deze sector is er sprake van veel werkgelegenheid en veel vraag naar mensen van het mbo. In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.
Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding. Er is een duidelijke koppeling met de hbo-opleiding Aquatische Ecotechnologie van HZ University of Applied Sciences, maar je kunt bijvoorbeeld ook doorstromen naar de opleiding Toegepaste Biologie.
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.