Beveiliger

Niveau 2 Niveau 3

In het kort

Als beveiliger ben je van onbesproken gedrag, blijf je altijd rustig en weet je grenzen te stellen als dat nodig is. Ook ben je doortastend. Zulke eigenschappen heb je nodig om de veiligheid van anderen te garanderen.

De voornaamste taak van een beveiliger is toezicht én controle houden. Je zorgt voor orde en veiligheid, merkt afwijkingen op en treedt op in ongewenste situaties. Bijvoorbeeld op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals in grote bedrijven, op festivals en tijdens bijeenkomsten. Je opent en sluit gebouwen, loopt onder meer algemene, brand- en sluitrondes, overdag en ’s nachts.
Je bent meewerkend voorman bij de uitvoering van beveiligingstaken. Je coördineert situationeel de uitvoering van de preventieve, repressieve, serviceverlenende en faciliterende taken van collega-beveiligers. Je stelt instructies op en adviseert over beveiligingsmaatregelen. 

Je krijgt les in beveiliging. Tijdens de opleiding loop je tien weken stage in het tweede half jaar. Na de zomervakantie start je met een stage ‘week op, week af’.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je hele specifieke vakken zoals:

 • Veiligheid en beveiligen
 • Wet- en regelgeving
 • Doelmatig handelen

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Er zijn 50 beschikbare plekken (dit geldt alleen voor niveau 3) voor deze opleiding, dus zorg ervoor dat je je op tijd aanmeldt. Als je tot de eerste 50 aanmeldingen behoort, ontvang je een uitnodiging voor één van de verplichte voorlichtingsavonden. Wacht dus niet te lang met je aanmelding. Meer informatie over opleidingen met beperkt aantal plaatsen

Voor de niveau 2-opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-b diploma of; 
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Voor de niveau 3-opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Een vmbo-k, -g of -t diploma of;  
 • Een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;  
 • Een mbo-diploma niveau 2.

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 20 tot 24 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

Extra stage- en toelatingseisen

 • Je dient in bezit te zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Je wordt hierover gemaild.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na de opleiding kun je aan de slag als winkelsurveillant, objectbeveiliger, beveiliger bij evenementen of mobiele surveillant.

Doorstuderen
Het is ook mogelijk om door te stromen naar het hbo. Er is alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo is wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding op elkaar aansluiten.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog