Combi-opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang/ Onderwijsassistent (volwassenenonderwijs)

 • Niveau 4

Als Pedagogisch medewerker/onderwijsassistent werk je met kinderen tussen de 0 en 12 of 14 jaar. Je werkt in alle vormen van kinderopvang en/of in het (speciaal) onderwijs. Je richt je op alle voorkomende opvoedings- en begeleidingsvragen die bij de ontwikkeling van het kind horen.

 

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  We vinden het erg belangrijk dat je zo snel mogelijk ervaart en leert wat het is om te werken als medewerker kinderopvang. Vrijwel de gehele opleiding ben je minimaal een dag bezig in de praktijk.

Jouw eerste leerjaar
In het eerste leerjaar van de opleiding start je met een basisfase. Tijdens de basisfase staan kennis, vaardigheden en beroepshouding centraal. Je krijgt dus veel te maken met vakken als Nederlands, rekenen, creatieve vorming, pedagogiek, didactiek en sociale vaardigheden. Om geschikte activiteiten aan te kunnen bieden aan kinderen van verschillende leeftijden, is het belangrijk dat je jezelf goed kunt inleven in de ontwikkeling van kinderen. In de opleiding krijg je daarom vakken als ‘Ontwikkelingspsychologie’ en ‘Kind & Verzorging’. Bijna alle vakken zijn direct gericht op het werk, omdat je veel stage loopt tijdens je opleiding.

Op de vakken Nederlands, Engels en rekenen word je apart geëxamineerd.

Stage lopen in de BOL-opleiding
Direct bij de start van de BOL-opleiding ga je in de praktijk aan de slag. Je loopt dus al stage vanaf periode 1. Je werkt twee dagen in de praktijk en drie dagen ga je naar school. Je werkt aan opdrachten, projecten en volgt lessen. De opdrachten die je op school krijgt, komen ook in de praktijk aan bod. Die relatie tussen school en praktijk staat ook in het tweede en derde leerjaar centraal. Je werkt dan drie dagen per week in de praktijk.

Je loopt dus tijdens je hele opleiding stage. We vinden het namelijk erg belangrijk dat je zo snel mogelijk ervaart wat het is om te werken in het onderwijs. Je stageplaats wordt geregeld door ons BPV-bureau. Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de afstand tot de stageplaats en je eventuele voorkeuren.

BBL-opleiding
Kies je voor BBL, dan beslaat je stage maar liefst 80% van je opleiding. Wil je kunnen starten aan de BBL-opleiding, dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Combifunctionaris IKC / Brede school
 • Expressief talent
 • Ondernemend gedrag
 • Specialist passend onderwijs
 • Doorstroom HBO mens en maatschappij

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-variant van deze opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een (stage- of) dienstverband van minimaal 16 uur bij een erkend leerbedrijf.

Scalda streeft ernaar om iedere student die zich uiterlijk op 1 april voor deze opleiding aanmeldt, in de opleiding te plaatsen. We kunnen echter vooraf niet garanderen dat ons dat in alle gevallen gaat lukken, ondermeer omdat we op dit moment nog niet weten hoeveel stageplaatsen er beschikbaar zullen zijn.  Mocht het aantal aanmeldingen groter zijn dan het aantal beschikbare opleidingsplaatsen, dan ontstaat er een wachtlijst. De datum en het tijdstip van jouw aanmelding bepalen jouw plaats op de (wacht)lijst voor deze opleiding.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Assertiviteit
 • Creativiteit
 • Flexibiliteit
 • Inlevingsvermogen
 • Plannen en organiseren
 • Samenwerken
 • Contactuele vaardigheden
 • Representatief
 • Zelfstandigheid

De kosten voor de Combi-opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang/ Onderwijsassistent (volwassenenonderwijs) zijn op dit moment nog niet beschikbaar. We werken eraan om deze z.s.m. te kunnen publiceren.

Na het behalen van je diploma kun je gaan werken op een Integraal Kind Centrum (IKC) of een brede school. Via deze opleiding haal je 2 diploma’s in 1! Daarmee ben je van grote waarde op de arbeidsmarkt. Je kunt uiteraard ook doorstromen naar het hbo.Ontdek de branche: Kindprofessional

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: KindprofessionalOntdek het Volwassenenonderwijs

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast het Volwassenenonderwijs.

Bessestraat 4 Goes Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.