Eerste Monteur Mechatronica

Niveau 3

In het kort

De eerste monteur mechatronica werkt op locatie of bij de klant aan een bekend pakket van mechatronische producten. Dit kunnen machines zijn voor o.a. de fruitteelt, de visteelt, e.d. voedselindustriële- en verpakkingsmachines. Je beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel, dus laat je nooit een situatie onveilig achter. Daarnaast voer je je werk zelfverzekerd uit en neem je hierbij initiatieven. Je bent besluitvaardig en betrouwbaar. Je deelt met je collega’s de ‘nieuwe’ ervaringen die nuttig of belangrijk zijn om te weten. Je hebt een dienstverlenende, correcte en klantgerichte instelling. Je kan goed contact onderhouden met klanten (particulieren én bedrijven) en je meldt tijdig uitloop en problemen. Je hebt aandacht voor veiligheid en milieu.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de vakken basismetaal en constructie, elektrotechniek, pneumatiek en hydrauliek, assen en lagertechniek, materialenleer, wis- en natuurkunde, tekeninglezen, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Ook zal je geleerd worden hoe je een Engelse en Duitstalige handleiding moet lezen en vertalen. Je leert je machine en je materiaal productie gereed te maken. Je leert mechatronische producten/machines in elkaar te bouwen. Je leert wanneer, hoe vaak en waarmee je controles uit kunt voeren. Ook werk je aan (communicatieve) vaardigheden die je als werknemer moet bezitten. Je werkt 4 dagen in een erkend leerbedrijf, waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te werken onder begeleiding van een praktijkopleider.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar gaat het om het verdiepen van de vakken van het eerste leerjaar. Systeemkennis (hoe machines werken) maar ook tekening lezen en materialenleer zijn belangrijk. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 3
Het derde leerjaar draait om verdieping in hydrauliek, pneumatiek en PLC techniek, om onderhoud en storing zoeken. Ten slotte sluit je de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

 

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I als examenvak of; 
  •  een mbo-diploma niveau 2.

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks een vastgesteld aantal uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden. Of neem contact op met leerbedrijven Werk en Vakmanschap of Leerbedrijf Metaalwerk, zij helpen je graag bij het vinden van de juiste leerwerkplek. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Je kan na de opleiding aan het werk bij metaalbedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw. Als professional in jouw rol doorloop je een gestroomlijnd proces: je start met het zorgvuldig voorbereiden van het werk, gevolgd door het opbouwen van de montageondergrond. Daarna plaatst en installeert je elektrotechnische en werktuigbouwkundige onderdelen, en assembleer je mechatronische producten. Een cruciale stap is het aansluiten, instellen en testen van zowel producten als onderdelen om te waarborgen dat ze aan de gestelde normen voldoen. Je bent ook bedreven in het verhelpen van storingen en het onderhouden van de geproduceerde producten. Bovendien draag je bij aan de efficiëntie van het werkproces door regelmatig overleg, planning en organisatie van taken. 

  Windenergie is de toekomst. Ook die van jou?

  Kies je voor een technische beroepsopleiding, zoals Elektrotechniek, Technicus Service en Onderhoud, Werktuigbouwkunde of Mechatronica, dan is het slim om meteen ook te leren werken in de windenergiesector. Als je de juiste kennis en certificaten hebt, is er een grote kans dat je aan de slag kunt in deze sector. Met de studieroute Windenergie in het ‘WindDock’ heeft Scalda de modules en trainingen om van jou een échte gecertificeerde professional te maken, waar bedrijven om staan te springen. Lees meer over WindDock  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog