Eerste monteur mechatronica

Niveau 3

De eerste monteur mechatronica werkt op locatie of bij de klant aan een bekend pakket van mechatronische producten. Dit kunnen machines zijn voor o.a. de fruitteelt, de visteelt, e.d. voedselindustriële- en verpakkingsmachines. Je beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel, dus laat je nooit een situatie onveilig achter. Daarnaast voer je je werk zelfverzekerd uit en neem je hierbij initiatieven. Je bent besluitvaardig en betrouwbaar. Je deelt met je collega’s de ‘nieuwe’ ervaringen die nuttig of belangrijk zijn om te weten. Je hebt een dienstverlenende, correcte en klantgerichte instelling. Je kan goed contact onderhouden met klanten (particulieren én bedrijven) en je meldt tijdig uitloop en problemen. Je hebt aandacht voor veiligheid en milieu.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de vakken basismetaal en constructie, elektrotechniek, pneumatiek en hydrauliek, assen en lagertechniek, materialenleer, wis- en natuurkunde, tekeninglezen, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Ook zal je geleerd worden hoe je een Engelse en Duitstalige handleiding moet lezen en vertalen. Je leert je machine en je materiaal productie gereed te maken. Je leert mechatronische producten/machines in elkaar te bouwen. Je leert wanneer, hoe vaak en waarmee je controles uit kunt voeren. Ook werk je aan (communicatieve) vaardigheden die je als werknemer moet bezitten.

Werkend leren: Je werkt 4 dagen in een erkend leerbedrijf, waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te werken onder begeleiding van een praktijkopleider.

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar gaat het om het verdiepen van de vakken van het eerste leerjaar. Systeemkennis (hoe machines werken) maar ook tekening lezen en materialenleer zijn belangrijk. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 3: Het derde leerjaar draait om verdieping in hydrauliek, pneumatiek en PLC techniek, om onderhoud en storingzoeken. Ten slotte sluit je de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Opleidingsgids BBL

    Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:  

    • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I als examenvak of; 
    • een mbo-diploma niveau 2 en; 
    • een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl Of neem contact op met leerbedrijven Werk en Vakmanschap, M-Force of Vakwerk. Zij helpen je graag bij het vinden van de juiste leerwerkplek. 

    Werk en Vakmanschap: mail naar [email protected] of bel naar 0115-649521
    M-force: mail naar [email protected] of bel naar 06-288553791
    Vakwerk: mail naar [email protected] of bel naar 0118-558889

    Kerncompetenties
    Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

    • Contactuele Vaardigheden 
    • Dienstverlenende instelling 
    • Discipline 
    • Flexibiliteit 
    • Nauwkeurigheid
    • Technisch inzicht 
    • Zelfstandigheid

    Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

    Download kostenoverzicht (PDF)

    Na je niveau 3-opleiding kun je aan het werk als eerste monteur mechatronica of kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

    Keuzedelen

    Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

    • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
    • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
    • K0022 Digitale vaardigheden basis
    • Nederlands 3F
    • Duurzaamheid in het beroep C

    Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

    Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

    ,



    Windenergie is de toekomst.
    Ook die van jou?

    Kies je voor een technische beroepsopleiding, zoals Elektrotechniek, Technicus Service en Onderhoud, Werktuigbouwkunde of Mechatronica, dan is het slim om meteen ook te leren werken in de windenergiesector. Als je de juiste kennis en certificaten hebt, is er een grote kans dat je aan de slag kunt in deze sector. Met de studieroute Windenergie in het ‘WindDock’ heeft Scalda de modules en trainingen om van jou een échte gecertificeerde professional te maken, waar bedrijven om staan te springen.

    Infographic Studieroute Windenergie

    In deze infographic zie je in een oogopslag wat de verschillen zijn tussen de reguliere opleiding met reguliere keuzedelen en de Studieroute Windenergie.

    Studieroute Windenergie

    ,


    Ontdek de branche: Metaal en constructietechniek

    In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

    Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Metaal en constructietechniek

    Routebeschrijving
    Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

    Omhoog