Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de vakken basismetaal en constructie, elektrotechniek, pneumatiek en hydrauliek, assen en lagertechniek, materialenleer, wis- en natuurkunde, tekeninglezen, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Ook zal je geleerd worden hoe je een Engelse en Duitstalige handleiding moet lezen en vertalen. Je leert je machine en je materiaal productie gereed te maken. Je leert mechatronische producten/machines in elkaar te bouwen. Je leert wanneer, hoe vaak en waarmee je controles uit kunt voeren. Ook werk je aan (communicatieve) vaardigheden die je als werknemer moet bezitten.
Werkend leren: Je werkt 4 dagen in een erkend leerbedrijf, waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te werken onder begeleiding van een praktijkopleider.
Leerjaar 2: In het tweede leerjaar gaat het om het verdiepen van de vakken van het eerste leerjaar. Systeemkennis (hoe machines werken) maar ook tekening lezen en materialenleer zijn belangrijk. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.
Leerjaar 3: Het derde leerjaar draait om verdieping in hydrauliek, pneumatiek en PLC techniek, om onderhoud en storingzoeken. Ten slotte sluit je de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.
Opleidingsgids BBL
Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
- Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
- Rekenen 3F
- Nederlands 3F
- Duurzaamheid in het beroep C
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).
Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.