De beroepspraktijkvorming neemt een belangrijke plaats in bij dit traject. Gedurende de hele opleiding is er de combinatie theorie en praktijk. BOL-studenten komen twee dagen naar school. BBL-studenten komen 2 dagdelen naar school; we proberen deze dagdelen op één dag te laten vallen. De overige dagen zijn de dagen waarop je praktijkervaring opdoet bij een erkend leerbedrijf de zogenaamde BPV (Beroepspraktijkvorming = stage).
Bij de BBL heb je een leerwerkovereenkomst van minimaal 24 uur per week. Als je deze overeenkomst niet hebt, kun je niet starten met de opleiding. De theorielessen bij de flexibele opleiding worden verzorgd op maandag en dinsdag en bestaan uit een combinatie van instructie in kleine groepjes, individuele begeleiding en zelfstandig werken.
De woensdag, donderdag en vrijdag zijn de dagen waarop je praktijkervaring opdoet bij een erkend leerbedrijf de zogenaamde BPV (Beroepspraktijkvorming = stage).
Bij dit traject kun je je eigen tempo bepalen, althans... aan vakken waar je niet zo veel moeite mee hebt, kun je minder tijd besteden dan aan vakken waar je wat meer moeite mee hebt. Je maakt aan het begin van je opleiding een plan waarin je vastlegt hoe je je tijd gaat indelen. Je werkt vervolgens individueel aan de theorie maar er is altijd een docent aanwezig die jou de theorie uitlegt. Jij bepaalt, in overleg met de docent wanneer je een toets maakt. We gaan er wel vanuit dat je in minder tijd dan binnen een standaardtraject je opleiding afrondt.
Bij de flexibele trajecten is er sprake van een “doorlopend traject”. Je kunt niet “blijven zitten”. Wel kan er een negatief studieadvies komen als je niet de vereiste studiepunten hebt behaald binnen een bepaalde periode.
Je krijgt AVO-vakken (algemeen vormende vakken) en beroepsgerichte vaardigheden zoals: boekhouden, bedrijfseconomie, statistiek en ICT vaardigheden. Daarnaast voer je ook praktijkwerkzaamheden uit in simulaties en maak je kennis met een computerboekhoudprogramma.
Daarnaast moet je 3 keuzedelen kiezen. Gedurende de opleiding bieden we de volgende keuzedelen aan: ondernemend gedrag, duurzaamheid, ARBO, salarisadministratie en digitale vaardigheden voor gevorderden.
Je krijgt AVO-vakken (algemeen vormende vakken) en beroepsgerichte vaardigheden zoals: boekhouden, bedrijfseconomie, statistiek en ICT vaardigheden. Daarnaast voer je ook praktijkwerkzaamheden uit in simulaties en maak je kennis met een computerboekhoudprogramma.
Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
- Duurzaamheid in het beroep D
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).
Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.