Flexibele leertrajecten – Financieel administratief medewerker

 • Niveau 3

Heb jij een mbo niveau 3-diploma, een mavo diploma, een vmbo-k, g-, of –t diploma of een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 en wil je een nieuwe start maken op de arbeidsmarkt en je daarvoor laten om- of bijscholen? Voor mensen van 18 jaar of ouder is er een flexibel leertraject mogelijk voor deze opleiding. Er is echter wel maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld je dus snel aan!

Een financieel administratief medewerker kan goed, nauwkeurig werken en komt tot zijn recht in een kantoor omgeving. Je werkt voornamelijk met cijfers. Je houdt je als financieel administratief medewerker bijvoorbeeld bezig met de debiteuren- en crediteurenadministratie, het verwerken van het betalingsverkeer, het verzorgen van een juiste archivering, verder ondersteun je leidinggevende met gevraagde financiële informatie, zoals het berekenen van financiële kengetallen. Je voert meestal niet zelfstandig een boekhouding maar doet dat onder supervisie van een bedrijfsadministrateur.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Als financieel administratief medewerker is het je dagtaak om met cijfers te werken. Het is dus heel fijn als je dat leuk vindt en dat je er ook goed in bent!

De beroepspraktijkvorming neemt een belangrijke plaats in bij dit traject. Gedurende de hele opleiding is er de combinatie theorie en praktijk. BOL studenten komen twee dagen naar school. BBL studenten komen 2 dagdelen naar school; we proberen deze dagdelen op één dag te laten vallen.

Bij de BBL heb je een leerwerkovereenkomst van minimaal 24 uur per week. Als je deze overeenkomst niet hebt, kun je niet starten met de opleiding. De theorielessen bij de flexibele opleiding worden verzorgd op maandag en dinsdag en bestaan uit een combinatie van instructie in kleine groepjes, individuele begeleiding en zelfstandig werken.

De overige dagen zijn de dagen waarop je praktijkervaring opdoet bij een erkend leerbedrijf de zogenaamde BPV (Beroepspraktijkvorming = stage).

Bij dit traject kun je je eigen tempo bepalen, althans... aan vakken waar je niet zo veel moeite mee hebt, kun je minder tijd besteden dan aan vakken waar je wat meer moeite mee hebt. Je maakt aan het begin van je opleiding een plan waarin je vastlegt hoe je je tijd gaat indelen. Je werkt vervolgens individueel aan de theorie maar er is altijd een docent aanwezig die jou de theorie uitlegt.

Jij bepaalt, in overleg met de docent wanneer je een toets maakt. We gaan er wel vanuit dat je in minder tijd dan binnen een standaardtraject je opleiding afrondt.

Bij de flexibele trajecten is er sprake van een “doorlopend traject”. Je kunt niet “blijven zitten”. Wel kan er een negatief studieadvies komen als je niet de vereiste studiepunten hebt behaald binnen een bepaalde periode.

Je krijgt AVO-vakken (algemeen vormende vakken) en beroepsgerichte vaardigheden zoals: boekhouden, bedrijfseconomie, statistiek en ICT vaardigheden. Daarnaast voer je ook praktijkwerkzaamheden uit in simulaties en maak je kennis met een computerboekhoudprogramma.

Daarnaast moet je 3 keuzedelen kiezen. Gedurende de opleiding bieden we de volgende keuzedelen aan: ondernemend gedrag, duurzaamheid, ARBO, salarisadministratie en digitale vaardigheden voor gevorderden.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Engels A2/B1
 • Rekenen 3F

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je minimaal 18 jaar te zijn en in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Als je toegelaten wilt worden tot de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 24 uur bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn: 

 • contactuele vaardigheden
 • discipline
 • flexibiliteit
 • nauwkeurigheid
 • stressbestendigheid

scalda drop

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

scalda drop

Na je opleiding kun je als financieel administratief medewerker doorstromen naar een niveau 4 opleiding; Bedrijfsadministrateur of Junior assistent accountant. Of je kunt er voor kiezen om werk te gaan zoeken bij instellingen of bedrijven in diverse branches. 

scalda drop


Ontdek de branche: Financiële beroepen

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Financiële beroepen.

Podium 15 Middelburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.