Gastheer/ -vrouw

Niveau 2

In het kort

Je bent gastvrij, representatief, sociaal en je kunt goed samenwerken. Als gastheer/-vrouw zorg je ervoor dat jouw gasten het naar hun zin hebben. Je ontvangt de gasten en adviseert hen over de gerechten en dranken. Deze serveer je uit en reken je af. Je werkt in een restaurant, hotel of in de catering bij festiviteiten en evenementen. Als gastheer/-vrouw werk je altijd samen met een leidinggevende.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar van de opleiding Gastheer/-vrouw leer je de basis van dit vak. Je serveert en bereidt dranken en gerechten, voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden in het restaurant uit. Je neemt reserveringen aan, ontvangt gasten en adviseert hen over de gerechten en dranken. Je leert ook hoe je een passende sfeer in het restaurant creëert. Dit doe je in ons opleidingsrestaurant. In de tweede helft van het eerste leerjaar loop je elke week één of meerdere dagen stage. Wanneer blijkt dat je heel goed presteert, dan is het mogelijk om direct door te stromen naar niveau 3 Zelfstandig Werkend Gastheer/-vrouw.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar rond je de onderwerpen waar je in het eerste leerjaar kennis mee hebt gemaakt af. In het tweede leerjaar verdiep je je dus in het vak gastheer/gastvrouw. Je krijgt moeilijkere opdrachten, je leer tafelbereidingen uit te voeren en gaat je voorbereiden op de praktijkexamens. Daarnaast ga je aan de slag met inkoop en voorraadbeheer opdrachten. Je loopt het hele tweede leerjaar stage bij een horecabedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Eetcultuur en -wensen
 • Wijnkennis 1
 • Engels of Duits in de beroepscontext A2

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend horecabedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

  Extra toelatingseisen
  Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Na je opleiding kun je werken in het restaurant van een horecagelegenheid.

  Doorstuderen
  Je kunt ook doorstromen naar de opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer/-vrouw (niveau 3). Deze vervolgopleiding duurt dan nog twee jaar.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog