Handhaver Toezicht en Veiligheid

Niveau 3

In het kort

Als handhaver ben je van onbesproken gedrag, kun je goed met mensen omgaan, ben je alert en kun je goed je geduld bewaren.

Als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) waarborg je de orde en veiligheid, informeer je publiek en ondersteun je bij projecten en evenementen. In uniform surveilleer je en je treedt zowel hulpverlenend als sanctionerend op. Je hebt een verantwoordelijke functie en je zorgt ervoor dat je risico’s voortijdig signaleert zodat je op tijd in kunt grijpen. 

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar leer je de basis van handhaving. Je krijgt les in wetskennis en praktijkles om die kennis toe te passen. Je legt in dit leerjaar ook diverse examens af, zoals Boa Theorie en Boa Praktijk. Je gaat in de eerste periode twee weken op snuffelstage en in je laatste periode ga je op blokstage. De stages kunnen plaatsvinden bij verschillende gemeenten, de Douane, Rijkswaterstaat of Connexxion.

Leerjaar 2
Dit leerjaar krijg je weer les in wetskennis en praktijkles om die kennis toe te passen. Tijdens dit leerjaar moet je ook verschillende vak-examens afleggen, zoals Bejegening, Waarneming en verslaglegging, Melding opnemen en verwerken. In de tweede en derde periode ga je op blokstage.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je hele specifieke vakken zoals:

  • Wetskennis
  • Praktijklessen gericht op handhaving

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2.

Meer informatie over toelatingseisen

Extra stage- en toelatingseisen

  • Je dient in bezit te zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Je wordt hierover gemaild.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na de opleiding kun je aan de slag bij toezichthoudende instanties bijvoorbeeld de douane, Staatsbosbeheer, gemeentes, politie of een waterschap.

Doorstuderen
Het is ook mogelijk om door te stromen naar een niveau 4-opleiding, bijvoorbeeld Leidinggeven op Basis van Vakmanschap. Deze opleiding duurt 1 jaar.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog