Opleiding (Junior) Accountmanager

(Junior) Accountmanager

Niveau 4

Als (junior) accountmanager verkoop je goederen of diensten aan bedrijven en instellingen. Je verkent de markt, maakt plannen en analyses. Vervolgens speel je een belangrijke rol in het verkooptraject en in de aftersales. Het is belangrijk dat je beschikt over goed financieel inzicht. Natuurlijk moet je het leuk vinden om met mensen te werken, want het opbouwen en onderhouden van relaties is een heel belangrijk onderdeel van deze baan. Daarvoor kun je veel onderweg zijn.

Let op! De BOL-variant van deze opleiding voor schooljaar 2022-2023 zit voorlopig vol! De aanmeldmogelijkheid staat nog open, omdat we graag met je in gesprek gaan over de mogelijkheden van het volgen van deze of een andere opleiding bij Scalda.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding (Junior) Accountmanager leer je vooral de basis van het vak. Je maakt kennis met commerciële vakken zoals sales, marketing en bedrijfseconomie. Daarnaast vinden we algemene ontwikkeling als taal, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Al vanaf het eerste jaar loop je een oriënterende stage bij een erkend leerbedrijf waar je zelf actief achteraan bent gegaan.

Na het eerste jaar wordt gekeken of je voldoende resultaten hebt behaald om door te kunnen gaan op niveau 4. Als dit niet het geval is, is uitstroom op niveau 3 (Commercieel medewerker) mogelijk. De opleiding duurt dan in totaal 2 jaar.

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar verdiep je je verder op de onderwerpen die in leerjaar 1 aan bod zijn gekomen. Je leert bijvoorbeeld plannen, analyses maken en hoe je relaties opbouwt en onderhoudt.

Ook in het tweede leerjaar krijg je les in Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

In het tweede leerjaar voer je tijdens je stage stageopdrachten en praktijkexamens uit die je vanuit school gekregen hebt. Uiteraard loop je ook nog mee in het bedrijf waar je stage loopt.

Leerjaar 3: In het derde leerjaar verdiep je je in het werken als (junior) accountmanager. Je krijgt onder andere les in bedrijfseconomie. Je ontwikkelt een aantal belangrijke skills die je verder helpen als toekomstig (junior) accountmanager.

Je krijgt ook weer Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Daarnaast gaan we in het derde leerjaar op verschillende excursies in binnen- en buitenland.

De stage in het derde leerjaar verloopt vrijwel hetzelfde als in leerjaar twee. Je voert stageopdrachten en praktijkexamens uit die je vanuit school gekregen hebt en je loopt mee in het bedrijf waar je stage loopt.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding moet je drie keuzedelen volgen.Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Digitale Vaardigheden voor gevorderden
 • Visual Merchandise
 • Doorstroom hbo Handel
 • Online Marketing

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je:

 • een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • dienstverlenende instelling
 • mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
 • overtuigingskracht
 • plannen en organiseren.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht 3de leerjaar (PDF)

Na je opleiding kun je als (junior) accountmanager aan de slag bij instellingen of bedrijven in diverse branches. Je kunt ook doorstuderen op het hbo.Ontdek de branche: Commercie

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Commercie. 

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog