Opleiding-Kapper

Kapper

Niveau 2

‘Als je haar maar goed zit!’ Deze uitdrukking is er niet voor niets. Een kapsel is bepalend voor iemands uitstraling en eerste indruk. Iemand die er goed uit ziet, voelt zich ook goed. Voor jou als kapper ligt hier een prachtige uitdaging!

Klanten komen bij jou voor hun haarverzorging. Samen met jouw leidinggevende en in overleg met de klant bepaal jij de behandeling. Je verzorgt het haar en de hoofdhuid, knipt en kleurt zowel dames- als herenkapsels, en föhnt het haar een dame. Jouw werkgever begeleidt je daarbij. Een thuisadvies en de eventuele verkoop van de nodige producten voor verzorging maken de behandeling helemaal compleet. Een kapper houdt van mensen, is sociaal en communicatief ingesteld. Je kunt luisteren en adviseren. De klanten voelen zich bij jou op hun gemak. Een kapper is altijd het visitekaartje van de salon. Je ziet er dus zelf ook altijd tip top verzorgd uit!

Leerjaar 1
In het eerste jaar leer je al direct een aantal basisvaardigheden; eerst op een oefenhoofd en later op echte modellen. Je leert klanten ontvangen, afspraken in plannen, wassen en verzorgen van haar en hoofdhuid, kleurbehandelingen opzetten, knippen en föhnen van het haar, adviseren en de behandeling afronden. Je leert werken volgens de ARBO-regels. Dat wil zeggen: gezond en hygiënisch. Ook sociale vaardigheden krijgen veel aandacht: van je eigen presentatie tot aan het hele communicatieproces met klanten en collega’s.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar ga je de verschillende technieken steeds meer met elkaar combineren tot een volledige kappersbehandeling. Je breidt jouw vaardigheden rondom wassen, knippen, föhnen, stylen en kleuren verder uit. Kortom, jij als kapper beheerst alle basistechnieken van het kappersvak. Je voert die zelfstandig uit, onder toezicht van een leidinggevende die eindverantwoordelijk is.

De opleiding kent een flexibele opbouw. Op basis van jouw inzet en studievoortgang is het mogelijk om al tijdens de opleiding door te stromen naar niveau 3, haarstylist dame of haarstylist heer.

Theorielessen en persoonlijke ontwikkeling
Naast het leren van praktische vaardigheden krijg je in alle leerjaren ook theorielessen van het kappersvak. We vinden algemene vakken zoals taal, rekenen en burgerschap ook belangrijk, zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Stage in de BOL-opleiding
In het eerste leerjaar loop je al na enkele weken 1 dag in de week stage in een kapsalon (dit moet een erkend leerbedrijf zijn). In het tweede leerjaar loop je twee dagen per week stage. Het is belangrijk dat het ‘klikt’ tussen jou en je stagebedrijf. Vandaar dat je zelf op zoek gaat naar een stageplaats. Pas als het echt niet lukt, kunnen wij een handje helpen. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de kappersbranche op stagemarkt.nl.

BBL-opleiding
Wil je de opleiding in de BBL-variant volgen? Dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Daarnaast kom je 1 dag in de week naar school. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de kappersbranche op stagemarkt.nl.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Imagestyling
 • Klantencontact en verkoop
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Visagie
 • Barbier

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-variant van deze opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • handigheid
 • lichamelijke belastbaarheid
 • ondernemend
 • creatief

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Als kapper (niveau 2) kun je aan de slag in salons voor haarverzorging. Je kunt ook naadloos doorstromen naar de opleiding Haarstylist dame of Haarstylist heer niveau 3.Ontdek de branche: Haarverzorging

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Haarverzorging

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog