opleiding-kindprofessional-onderwijsassistent-pedagogisch-medewerker

Kindprofessional

Niveau 3 Niveau 4

Als pedagogisch medewerker, onderwijsassistent of gespecialiseerd pedagogisch medewerker ben je een kindprofessional. Je kunt de opleiding zowel in BOL als BBL volgen.

Wil jij de BBL-opleiding volgen? Vanaf februari 2023 starten we een nieuw 2-jarig traject gericht op de kinderopvang, in zowel Goes als Terneuzen. Je kunt je direct inschrijven via de knop “Aanmelden BBL – Locatie Goes” of “Aanmelden BBL – Locatie Terneuzen”. Wil je meer informatie? Kom dan naar de informatieavond op 3 november in Goes. Inschrijven voor de informatieavond kan hier.

Als kindprofessional (niveau 3) kun je werken in alle verschillende vormen van kinderopvang. Je richt je op opvoedings- en begeleidingsvragen die bij de ontwikkeling van het kind horen en geeft daarbij professionele begeleiding. 

Als kindprofessional (niveau 4) werk je bij een integraal kindcentrum (IKC) of brede school. Je geeft kinderen professionele begeleiding en onderwijs. Daarbij sluit je aan bij hun unieke ontwikkelingsbehoefte binnen het onderwijs en de kinderopvang. In het onderwijs begeleid je (groepjes) leerlingen bij opdrachten die ze in de klas maken of bij hun huiswerk. Ook begeleid je op aangeven van de groepsleraar kinderen die bij het spelen en leren speciale aandacht nodig hebben. In de kinderopvang werk je in groepsverband met kinderen aan hun ontwikkeling en je draagt bij aan hun opvoeding. Ook voer je gesprekken met ouders/opvoeders en help je bij het organiseren van allerlei (school)activiteiten, zoals sportdagen, schoolreisjes, uitjes, themadagen en vieringen rondom feestdagen. 

 

Jouw eerste leerjaar 
In het eerste leerjaar van de opleiding start je met een basisfase. Tijdens de basisfase staan kennis, vaardigheden en beroepshouding centraal. Je krijgt dus veel te maken met vakken als Nederlands, rekenen, creatieve vorming, pedagogiek, didactiek en sociale vaardigheden. Om geschikte activiteiten aan te kunnen bieden aan kinderen van verschillende leeftijden, is het belangrijk dat je jezelf goed kunt inleven in de ontwikkeling van kinderen. In de opleiding krijg je daarom vakken als ‘Ontwikkelingspsychologie’ en ‘Kind & Verzorging’. Bijna alle vakken zijn direct gericht op het werk, omdat je veel stage loopt tijdens je opleiding. Voor de vakken Nederlands en rekenen is er een apart examen. 

Stage 
Direct bij de start van je opleiding ga je in de praktijk aan de slag. Je loopt dus al stage tijdens de eerste periode op school. Je werkt twee dagen in de praktijk en drie dagen ga je naar school. Je werkt aan stage- en schoolopdrachten en volgt lessen. De opdrachten die je op school krijgt, komen ook in de praktijk aan bod. Die relatie tussen school en praktijk staat ook in het tweede en derde leerjaar centraal. Je werkt dan drie dagen per week in de praktijk. 

Je loopt dus tijdens je hele opleiding stage. We vinden het namelijk erg belangrijk dat je zo snel mogelijk ervaart wat het is om te werken in het onderwijs en/of de kinderopvang. Je stageplaats wordt geregeld door ons BPV-bureau. Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de afstand tot de stageplaats. 

BBL-opleiding
Kies je voor BBL, dan kom je 1 dag per week naar school en werk je minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat zelf op zoek naar een leerwerkplek. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de verpleegkunde op stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl. Kijk voor een actueel aanbod van Zeeuwse zorgvacatures op www.zz.nl. Je vindt daar ook vacatures van BBL-plaatsen.

Keuzedelen 
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden: 

 • Expressief talent 
 • Gezonde leefstijl 
 • Ontwikkelingsgericht werken in de VVE 
 • Voorbereiding hbo mens en maatschappij (voor niveau 4)

Als je toegelaten wilt worden voor de niveau 3 opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 of niveau 3;
 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. 

Voor je stages heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Over het aanvragen hiervan ontvang je meer informatie tijdens het kennismakingsgesprek. 

Kerncompetenties 
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn: 

 • Assertiviteit 
 • Creativiteit 
 • Flexibiliteit 
 • Inlevingsvermogen 
 • Plannen en organiseren 
 • Samenwerken 
 • Contactuele vaardigheden 
 • Representatief 
 • Zelfstandigheid 

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht

Na het behalen van je diploma kun je gaan werken als kindprofessional binnen een vorm van kinderopvang of het onderwijs. Heb je niveau 3 afgerond? Dan stroom je naadloos door naar de opleiding Kindprofessional op niveau 4. Heb je het diploma op niveau 4 behaald dan kun je door naar het hbo.  Ontdek de branche: Kindprofessional

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Kindprofessional

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog