Opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist

Legal, insurance & HR services specialist

Niveau 4

Als Legal, Insurance & HR Services Specialist werk je bij de overheid of bij een (non)-profit organisatie. Je hebt natuurlijk verstand van wetten en regels, maar het is minstens zo belangrijk dat je die kennis kunt omzetten naar goede adviezen. Als juridisch-administratief dienstverlener verzorg je namelijk vaak het eerste contact met een klant die juridische informatie of advies nodig heeft. Je handelt dit netjes zelf af of zorgt dat de klant verder geholpen wordt door de juiste persoon. Je analyseert de vragen en problemen van je cliënten, beheert hun dossiers en formuleert adviezen. Je weet als geen ander verband te leggen tussen praktijksituaties en wet- en regelgeving.

Belangrijke onderdelen in deze opleiding zijn de leergang recht en de leergang juridische praktijk. In de leergang recht worden verschillende onderdelen van het recht behandeld (bijvoorbeeld personen- familie en erfrecht, strafrecht en bedrijfsrecht). In de leergang juridische praktijk oefen je met een simulatie de competenties zoals analyseren, dossiervorming en adviseren. In aanvulling op de juridische vakken krijg je o.a. les in Nederlands en Engels.

Omdat klantgerichtheid van groot belang is in de publieke dienstverlening, wordt tijdens de lessen aandacht besteed aan communicatieve vaardigheden, klantgericht handelen en ondernemersgedrag. Deze onderdelen komen vooral van pas in de stage (beroepspraktijkvorming). De eerste helft van het tweede leerjaar en de laatste helft van het derde leerjaar loop je stage.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Ondernemend gedrag niveau 1 en 2
 • Doorstroom niveau 3 secretarieel
 • Duits in het beroepsonderwijs A1/A2

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

In Middelburg kun je de reguliere variant volgen. Daarnast kun je in Goes, Middelburg en Zeeuws-Vlaanderen deze opleiding volgen via de praktijkroute. Een opleiding volgen via de Praktijkroute betekent dat je vanaf dag één aan de slag gaat in de praktijk en daar een BOL- of BBL-opleiding volgt. Je wordt gecoacht door een coach van Scalda en een praktijkopleider van het bedrijf. Meer informatie vind je op de opleidingspagina van de praktijkroute of meld je direct aan voor deze opleiding bovenin deze pagina.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je:

 • een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • initiatief
 • ethisch en integer handelen
 • analyseren en interpreteren
 • samenwerken
 • zelfstandigheid.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Na het behalen van je diploma kun je als Legal, Insurance & HR Services Specialist (Juridisch-administratief dienstverlener) aan de slag. Je kunt ook doorstromen naar het hbo.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog