Maatschappelijke zorg niveau 4

 • Niveau 4

Als medewerker Maatschappelijke Zorg weet je hoe je met verschillende mensen moet omgaan. Ook met mensen die in een moeilijke levensfase zitten. Je staat stevig in je schoenen en doet er alles aan om die mensen te helpen hun leven te leiden zoals ze dat het liefste doen.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Maatschappelijke Zorg - Begeleider Gehandicaptenzorg
  Ik merk dat ik steeds zelfstandiger word. Dit maakt het makkelijker om mensen met een beperking te helpen om een normaal leven te leiden.
  Nathalie Jacobse
  Maatschappelijke Zorg- Begeleider Gehandicaptenzorg
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Maatschappelijke Zorg - Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
  Iets voor mensen betekenen vind ik heel fijn. Daarom is de opleiding Persoonlijk begeleider de perfecte opleiding voor mij!
  Joeri Bodbijl
  Maatschappelijke Zorg - Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Vanaf studiejaar 2021-2022 gaat de brede basisfase Zorgprofessional van start. Dit is een samenwerking tussen de opleidingen: Mbo-Verpleegkunde, Verzorgende-IG / Maatschappelijke zorg (Combi-opleiding) en Maatschappelijk Zorg. De brede basisfase betekent dat je tijdens de eerste periode van je opleiding van alle drie de opleidingen lessen en opdrachten krijgt. Zo bereiden we je voor op de actuele veranderingen in de Zorg en Welzijn. Kijk voor meer informatie op scalda.nl/zorgprofessional.

In het eerste leerjaar oriënteer je je op de verschillende doelgroepen en werkzaamheden. Om dit beroep goed te kunnen uitvoeren, leer je met verschillende mensen om te gaan. Ook met mensen die in een moeilijke levensfase zitten. Je moet dus stevig in je schoenen staan. Daarnaast leer je over de verschillende ziektebeelden, verpleegtechnische handelingen en krijg je Nederlands voor het goed schrijven van de rapportages en ontwikkel je inzicht in de levensbehoeften van diverse doelgroepen. Je krijgt vakken als ontwikkelingspsychologie, psychiatrie, basiszorg en verpleegtechnische handelingen (met een certificaat EHBO/reanimatie). Daarnaast vinden we algemene ontwikkeling als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Keuze voor een uitstroomprofiel
Aan het eind van leerjaar twee, maak je een keuze voor een niveau en een uitstroomprofiel:

 • Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
 • Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg
 • Thuisbegeleider

Tijdens de eerste twee leerjaren word je door ons daarbij begeleid en ondersteund. Je bent namelijk het meest succesvol in je opleiding als deze keuze naadloos aansluit bij jouw talenten, kennis en ervaringen. 

Uitstroomprofielen

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
Bij deze uitstroomrichting ben je samen met je collega’s verantwoordelijk voor de complete ondersteuning van de cliënten. De mensen waarvoor je werkt, vind je vooral in de verslavingszorg, psychiatrie, ouderenzorg, zorg voor dak- en thuislozen en huizen van bewaring.

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg
Zoals het profiel zegt, leer je vooral te werken in de gehandicaptenzorg. Ook hier ben je verantwoordelijk voor de complete ondersteuning van je cliënten. Dat betekent dat je veel moet netwerken met andere professionals en mantelzorgers.

Thuisbegeleider
Als thuisbegeleider ondersteun je mensen die zichzelf tijdelijk niet kunnen redden. Dat doe je in samenwerking met de omgeving van de cliënt. Jij signaleert knelpunten en ziet waar deze met elkaar samenhangen. Samen met de cliënt zoek je naar oplossingen en zorg je voor structuur in het dagelijks leven. Uiteindelijk doel is dat de cliënt zelf weer verder kan.

Belangrijk in deze functie is dat je goed zelfstandig kunt werken.  Je werkt ook samen met andere hulpverleners, bijvoorbeeld in een wijkteam. Je krijgt te maken met verschillende doelgroepen, bijvoorbeeld ouders met kinderen die ondersteuning bij de opvoeding nodig hebben. Of ouderen die graag zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen en daarbij tijdelijk begeleiding nodig hebben.

Stage
De opleiding Maatschappelijke Zorg kent stages in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. De laatste sector is alleen mogelijk tijdens het examenjaar. De reden hiervoor is dat het werkveld binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (psychiatrie, verslavingszorg, detentie) vraagt om ervaren krachten die sterk in de schoenen staan. Daarnaast is het fijn wanneer je de mogelijkheid hebt om je te oriënteren tijdens de eerste 1,5 jaar.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Expressief Talent
 • Doorstroom naar HBO mens en maatschappij
 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
 • Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking
 • Wijkgericht werken

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;  
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven op stagemarkt.nl.  Zoek je een BBL-plaats, neem dan eens een kijkje op zz.nl. Daar vind je actuele vacatures van Zeeuwse zorgaanbieders.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Assertiviteit
 • Contactuele vaardigheden
 • Creativiteit
 • Inlevingsvermogen
 • Samenwerken
scalda drop

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht leerjaar 3
pers. begeleider gehandicaptenzorg (PDF)

Download kostenoverzicht leerjaar 3
pers. begeleider specifieke doelgroepen (PDF)

scalda drop

Direct aan de slag!
Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg/ specifieke doelgroepen of thuisbegeleider. Dit doe je bij instellingen in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg of verslavingszorg. Ook in de psychiatrie of in de opvang van dak- en thuislozen zorg kun je prima terecht met jouw diploma. 

Doorstromen naar het hbo.
Met je diploma niveau 4 kun je doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

scalda drop


Ontdek de branche: Maatschappelijke zorg

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Maatschappelijke zorgOntdek het Volwassenenonderwijs

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast het Volwassenenonderwijs.Ben jij een echt mensenmens?

Kijk eens goed naar de pagina “Ben jij een echt mensenmens?”. Hierop staan de basiseigenschappen van iedere welzijnswerker. Natuurlijk word jij tijdens je opleiding in deze kernkwaliteiten gecoacht. Toch is het fijn dat je deze eigenschappen al een beetje in huis hebt. Zo weet je zeker dat je het in je hebt om een goede welzijnswerker te worden.

Lees verder 'Ben jij een écht mensenmens?'

Bessestraat 4 Goes Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.