Maatschappelijke zorg / Verzorgende-IG (Combi-opleiding)

 • Niveau 3

Er is een grote groep mensen die ondersteuning nodig heeft bij wonen of bij dagbesteding, om welke reden dan ook. Bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, mensen die aan het genezen zijn van een verslaving of mensen die niet meer thuis kunnen wonen omdat ze dementie hebben. Allemaal hebben ze iemand in hun omgeving nodig die ervoor zorgt dat ze het leven kunnen leiden zoals ze dat het liefste doen.

Werk je in maatschappelijk zorg, dan ben je actief op het gebied van welzijn, wonen, huishouden en zorg. Je kunt aan de slag in allerlei beroepspraktijken en zorgsituaties: een verzorgingshuis, woonvormen voor gehandicapten of bij de zorgvrager(s) thuis. Je werkt voor heel verschillende mensen die zorg nodig hebben, zoals ouderen, chronisch zieken, revaliderende mensen, mensen met een handicap en mensen met psychiatrische problemen (dit laatste met name in de ouderenzorg).

Je werkt daarnaast vaak samen met de mantelzorgers. Dat zijn de naasten van de zorgvrager, zoals een ouder, partner, kind of vriend. Je werkt vooral met individuele zorgvragers in hun eigen, directe omgeving. Je richt je soms ook op groepen mensen, bijvoorbeeld in een kleinschalige woonomgeving. In ieder geval hebben ze allemaal  iemand in hun omgeving nodig, die ervoor zorgt dat ze het leven kunnen leiden zoals ze dat het liefste doen.

 

Ben jij een echte doener en zit jij niet graag stil? Ga jij het liefst gelijk aan de slag en wil je graag 2 diploma’s in 1? Dan is de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg misschien wel iets voor jou!

 

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  In de combi-opleiding leer je niet alleen de medische handelingen, maar leer je ook helpen bij de dagbesteding of het aankleden. Dat geeft echt veel voldoening!
  Job van der Werff
  Combi-opleiding Verzorgende-IG/ Maatschappelijke Zorg niveau 3
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Maatschappelijke Zorg - Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
  Iets voor mensen betekenen vind ik heel fijn. Daarom is de opleiding Persoonlijk begeleider de perfecte opleiding voor mij!
  Joeri Bodbijl
  Maatschappelijke Zorg - Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Vanaf studiejaar 2021-2022 gaat de brede basisfase Zorgprofessional van start. Dit is een samenwerking tussen de opleidingen: Mbo-Verpleegkunde, Verzorgende-IG / Maatschappelijke zorg (Combi-opleiding) en Maatschappelijk Zorg. De brede basisfase betekent dat je tijdens de eerste periode van je opleiding van alle drie de opleidingen lessen en opdrachten krijgt. Zo bereiden we je voor op de actuele veranderingen in de Zorg en Welzijn. Kijk voor meer informatie op scalda.nl/zorgprofessional.

Leerjaar 1: Je oriënteert jezelf breed op de werkvelden: het werkveld van de verzorgende en het werkveld van een maatschappelijk werker. Je krijgt vakken zoals bijvoorbeeld Bewegen Muzisch Creatief, Uiterlijke Verzorging, Huishoudkunde, Gesprekstechnieken, Dieetleer, Administratie en financiën. Ook neem je verschillende doelgroepen onder de loep: wat zijn de specificaties en hoe kan je iemand die tot die doelgroep behoort het beste helpen? 

Na het eerste leerjaar, het basisjaar, maak je een keuze voor één van deze twee opleidingen: de opleiding Verzorgende-IG of de opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 3.  Je kunt ook beide opleidingen kiezen. Je volgt dan de combi-opleiding en ontvangt na afronding van je opleiding twee diploma’s. Tijdens de basisfase word je door ons begeleid en ondersteund bij jouw uiteindelijk keuze. Je bent namelijk het meest succesvol in je opleiding als deze keuze naadloos aansluit bij jouw talenten, kennis en ervaringen.

Alle opties duren na het eerste basisjaar nog 2 jaar. Dus 3 jaar in totaal. 

Leerjaar 2 & 3: In leerjaar 2 en 3 van de opleiding Maatschappelijke Zorg leer je individuele cliënten of een groep cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen op het gebied van persoonlijke verzorging, bij wonen, scholing, sport en vrije tijd.  Met activiteiten leer je de cognitieve, motorische, sociale, emotionele en creatieve ontwikkeling van cliënten te stimuleren. Bijvoorbeeld bij muziek maken, knutselen, boodschappen doen, koken, huiswerk maken en sporten.

Volg je de combi-opleiding dan leer je daarnaast je zorgplannen op te stellen en uit te voeren. Je leert advies en voorlichting te geven. Ook voer je zorgtechnische- en verpleegkundige handelingen uit. Soms betekent dat dat je iemand moet wassen of verzorgen. Dit kunnen baby’s zijn, maar natuurlijk ook volwassenen, ouderen of gehandicapten. Je krijgt vakken als ontwikkelingspsychologie, psychiatrie, basiszorg en verpleegtechnische handelingen (met een certificaat EHBO/reanimatie).

Daarnaast vinden we algemene ontwikkeling als Nederlands, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst. Op de vakken Nederlands en rekenen word je apart geëxamineerd.

Stage
Vanaf de tweede periode in het eerste leerjaar ga je 16 uur per week op stage. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (BPV). In leerjaar 2 en leerjaar 3 loop je het gehele jaar 16 uur per week stage.

Keuze voor een uitstroomprofiel
Wanneer je de BBL-opleiding volgt of in het tweede leerjaar kiest voor de BOL-opleiding Medewerker maatschappelijke zorg, dan kies je ook een specifiek uitstroomprofiel: begeleider gehandicaptenzorg of begeleider specifieke doelgroepen. Samen kijken wij met jou welk uitstroomprofiel het beste bij jou (en eventueel je werkgever) past. 

BBL-opleiding
Kies je voor BBL, dan beslaat je stage maar liefst 80% van je opleiding. Wil je kunnen starten aan de BBL-opleiding, dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de zorg op www.s-bb.nl.
Kijk voor een actueel aanbod van Zeeuwse zorgvacatures op www.zz.nl. Je vindt daar ook vacatures van BBL-plaatsen.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
 • Expressief talent
 • Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking
 • Doorstroom naar hbo mens en maatschappij

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 .

Als je wilt toegelaten worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. 

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven op stagemarkt.nl.  Zoek je een BBL-plaats, neem dan eens een kijkje op zz.nl. Daar vind je actuele vacatures van Zeeuwse zorgaanbieders.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Assertiviteit
 • Contactuele vaardigheden
 • Creativiteit
 • Inlevingsvermogen
 • Samenwerken
scalda drop

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop

Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag als begeleider gehandicaptenzorg of begeleider specifieke doelgroepen of als verzorgende-IG; dat is afhankelijk van je uitstroomprofiel. Dit doe je bij instellingen in de ouderenzorg of gehandicaptenzorg. Ben je klaar met niveau 3, dan kun je in één jaar ook je niveau 4-diploma Maatschappelijke zorg behalen.

Ben je benieuwd naar passende vacatures? Neem dan eens een kijkje op www.zz.nl. Je vindt daar een actueel aanbod van Zeeuwse zorgvacatures.

scalda drop


Ontdek de branche: Maatschappelijke zorg

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Maatschappelijke zorg

Ben jij een echt mensenmens?

Kijk eens goed naar de pagina “Ben jij een echt mensenmens?”. Hierin staan de basiseigenschappen van iedere welzijnswerker. Natuurlijk word jij tijdens je opleiding in deze kernkwaliteiten gecoacht. Toch is het fijn dat je deze eigenschappen al een beetje in huis hebt. Zo weet je zeker dat je het in je hebt om een goede welzijnswerker te worden.

Lees verder 'Ben jij een écht mensenmens?'

Bessestraat 4 Goes Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.