opleiding-mbo-verpleegkunde

Maatwerktraject Mbo-Verpleegkunde

Niveau 4

Als Mbo-Verpleegkundige ben je actief op het gebied van zorg, wonen en welzijn. Je kunt werken in verschillende beroepspraktijken, zoals een ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuis en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg. Als verpleegkundige werk je voor mensen met verschillende achtergronden en van alle leeftijden, denk aan: klinische zorgvragers), chronisch zorgvragers, revaliderende zorgvragers, zorgvragers met een handicap, zorgvragers met psychiatrische problemen, kraamvrouwen, pasgeborenen, kinderen en jeugdigen met gezondheidsproblemen. Veelal werk je met individuele zorgvragers in hun directe omgeving maar het komt ook voor dat je werkt met groepen, bijvoorbeeld in een kleinschalige woonomgeving.

Het maatwerktraject Mbo-Verpleegkunde is voor studenten die in het bezit zijn van een diploma Verzorgende-IG, Combi-opleiding Verzorgende-IG/Maatschappelijke Zorg (niveau 3), MDGO-VZ, Sociaal Pedagogisch Werk (niveau 4) of Maatschappelijke Zorg (niveau 4). 

Als je een van deze diploma's behaald hebt, kun je het maatwerktraject Mbo-Verpleegkunde in twee jaar afronden. Dit traject is vanaf september te volgen in de BOL- en BBL-variant, vanaf februari is dat alleen in de BBL-variant mogelijk.

BOL
Tijdens het maatwerktraject in de BOL-variant ga je twee dagen per week naar school( maandag en dinsdag) en loop je drie dagen per week stage. Met themakaarten werk je aan allerlei beroepsgerichte onderwerpen zoals anatomie, pathologie, methodisch werken, rapporteren etc. Naast de beroepsspecifieke onderdelen werk je aan de generieke onderdelen : burgerschap, Nederlands, rekenen en Engels. Indien je al het gewenste niveau hebt behaald in eerder traject kun je vrijstelling aanvragen.

BBL
Volg je het maatwerktraject in de BBL-variant? Dan ga je afhankelijk van je vooropleiding eerst 9 of 18 weken lang twee dagen per week naar school (maandag en dinsdag) en daarna een dag per week (dinsdag). Daarnaast heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf. Het is noodzakelijk om eerst een erkend leerbedrijf te hebben voordat je je aanmeldt voor het maatwerktraject.

Met themakaarten werk je aan allerlei beroepsgerichte onderwerpen zoals anatomie, pathologie, methodisch werken, rapporteren etc. Naast de beroepsspecifieke onderdelen werk je aan de generieke onderdelen : burgerschap, Nederlands, rekenen en Engels. Indien je al het gewenste niveau hebt behaald in eerder traject kun je vrijstelling aanvragen.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

  • een mbo-diploma Verzorgende-IG niveau 3 of;
  • een mbo-diploma Maatschappelijke zorg niveau 4 of;
  • een mbo-diploma Sociaal Pedagogisch Werk (niveau 4) of;
  • een diploma MDGO-VZ.
  • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf (geldt voor het BBL-traject).

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • contactuele vaardigheden
  • Inlevingsvermogen
  • plannen en organiseren
  • probleemoplossend vermogen
  • Samenwerken

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand pdf-bestand.

Download kostenoverzicht

Direct aan de slag! Als afgestudeerd verpleegkundige ben je gekwalificeerd om in diverse branches van de verpleging en verzorging te werken. Je kunt met het diploma aan het werk gaan als mbo-verpleegkundige bij een ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg.

BIG-register Verpleegkundige is een beschermde beroepstitel. Als afgestudeerd verpleegkundige word je geregistreerd in het BIG-register.

Wil je liever doorleren? Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten. De verpleegkunde kent veel specialisaties. Je hebt dus na je opleiding veel mogelijkheden tot bijscholing

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog