
Maritiem Officier Kleine Schepen, Nautisch of Technisch
In het kort
Als maritiem officier kleine schepen kan je zowel in de machinekamer als op de brug werken. Halverwege je opleiding kies je je specialisatierichting, nautisch of technisch. In deze richting kan je later aan boord doorgroeien tot en met de hoogste rang; kapitein of hoofdwerktuigkundige (HWTK) op kleine schepen.
Branche: Zeevaart
Opleidingsduur: 3 jaar
Niveau: 3
Leerweg: BOL
Locatie: Vlissingen
Crebo: 23278
Leerjaar 1
In leerjaar één ga je aan de slag met de basis van de nautische en technische vakken. Theorie, praktijk en simulatielessen wisselen hierbij af. Je wordt voorbereid op je stage van het tweede leerjaar.
Leerjaar 2
In leerjaar twee begin je met drie maanden stage. Aan het einde van periode 3 kies je een specialisatierichting, nautisch of technisch. Dit jaar train je twee keer extern. Eén week volg je simulatielessen op Terschelling en één week volg je lessen in het brandweertrainingscentrum in Vlissingen. Alles om je voor te bereiden op je eindstage in jaar drie.
Leerjaar 3
Je rond het theoretische deel van je specialisatierichting af in periode 1. Tijdens periode twee, drie en vier heb je je eindstage.
Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:
- een vmbo-k, -g of –t diploma of;
- een overgangsbewijs naar havo 4 en vwo 4 of;
- een mbo-diploma niveau 2.
Aanvullende eisen voor deze opleiding zijn:
- in bezit te zijn van een medische keuring zeevaart
Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld. Voor het schooljaar 2023-2024 is dit €1239,- per jaar.
Naast je lesgeld, heb je ook te maken met kosten voor het aanschaffen van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Wil je meer inzicht in alle kosten van je opleiding? Bekijk dan onderstaand overzicht.
Op onze open dagen maak je kennis met de opleidingen van Scalda, proef je de sfeer en ontmoet je studenten en docenten. Wil je alvast kennismaken met stagebedrijven? Ook dat is mogelijk. Tijdens de open dagen bereid je je optimaal voor op jouw studiekeuze!
Op een ander moment onze locatie(s) bezoeken?
Kom dan naar een inloopdag of meeloopdag! Deze vinden het hele schooljaar plaats.
Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je aan de slag op kleinere schepen (minder dan 3000 GT en een vermogen tot 3000kW) wereldwijd. Wil je liever niet op een schip gaan werken? In de technische sector kun je ook als werktuigbouwkundige aan de slag.
Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je nog extra cursussen gaan volgen, doorstromen naar Maritiem officier alle schepen en daarna kun je zelfs nog door naar het hbo. Je kunt kiezen voor iets wat aansluit bij deze opleiding, bijvoorbeeld de opleiding hbo Maritiem officier, maar elke hbo-opleiding is een mogelijkheid.
Wat ga je leren?
Je leert alles over navigeren, over de belading van een schip en internationale wetgeving op het gebied van veiligheid, milieu, personeel. Daarnaast leer je alles over het technische bedrijf van een schip.
Welke vakken krijg je?
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Daarnaast krijg je les in Navigatie, voortstuwingssystemen, elektrotechniek, wetgeving, stabiliteit, cargo handling.
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.
- Beschrijving van de keuzedelen.
- Algemene informatie over keuzedelen.
Keuzedelen
- Verdieping navigation OL
- Verdieping navigation ML
- Verdieping marine engineering OL
- Verdieping marine engineering ML
- Verdieping maintenance and repair OL
- Verdieping maintenance and repair ML
- Verdieping electrical systems OL
- Verdieping electrical systems ML
- Verdieping controlling OL
- Verdieping controlling ML
- Verdieping cargo handling OL
- Verdieping cargo handling ML
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.
Is dit iets voor jou?
Als Maritiem officier kleine schepen (nautisch of technisch) kun je goed tegen stress. Als officier ben je verantwoordelijk voor de bemanning, een teamplayer zijn is daarbij belangrijk. Desondanks moet je wel zelfstandig kunnen werken en kunnen denken in oplossingen.
Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:
- Doorzettingsvermogen
- Nauwkeurigheid
- Probleemoplossend vermogen
- Technisch inzicht
- Zelfstandigheid
- Stressbestendig
-
In de opleiding en in mijn toekomstige beroep is het belangrijk dat je overal de controle over hebt. Je moet je hoofd er altijd goed bij houden.
MC Cristeo CanlasMaritiem officier alle schepen
Ontdek de branche: Zeevaart
In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!
Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Zeevaart.
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.