Opleiding Marketing & Communication Specialist

Marketing & communication specialist

Niveau 4

Als Marketing & Communication Specialist werk je bij een bedrijf met een marketingafdeling, communicatieafdeling, salesafdeling of een afdeling voorlichting. Maar je kunt ook werkzaam zijn bij een theater, evenementenorganisatiebureau, museum of bij een adviesbureau.

Een medewerker marketing en communicatie bepaalt hoe een organisatie zich naar buiten toe profileert. Jij bedenkt hoe je nieuwe klanten bereikt en hoe je aan hun wensen en behoeften tegemoet komt. Afhankelijk van de organisatie kun je verschillende functies uitoefenen. Bij grote bedrijven zullen je werkzaamheden gericht zijn op één vakgebied, zoals bijvoorbeeld alléén op (online)marketing, communicatie of media. Daarentegen zullen je werkzaamheden bij kleinere organisaties bestaan uit een mix van de verschillende vakgebieden.

Let op! De BOL-variant van deze opleiding voor schooljaar 2022-2023 zit voorlopig vol! De aanmeldmogelijkheid staat nog open, omdat we graag met je in gesprek gaan over de mogelijkheden van het volgen van deze of een andere opleiding bij Scalda.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Medewerker Marketing & Communication Specialist word je brede kennis over marketing en communicatie bijgebracht en leer je hoe je met verschillende doelgroepen moet communiceren. Je krijgt veel les in de vorm van projecten. Daarnaast vinden we algemene vakken zoals taal, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst. We brengen je ook basis ICT vaardigheden bij. Al in het eerste leerjaar moet je stagelopen.

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar besteden we aandacht aan de moderne manieren van communiceren. Social media en diverse vormen van e-commerce komen aan bod. Je begint met begroten en budgetteren en je doet een marktonderzoek. Je krijgt ook in het tweede jaar nog de vakken Nederlands, Engels, Duits en rekenen. Ook in het tweede leerjaar moet je stagelopen. 

Leerjaar 3: In het derde leerjaar leer je analytisch denken, plannen en organiseren. Marktgerichtheid is daarbij erg belangrijk.  
In het derde leerjaar moet je ook stagelopen. Het is mogelijk om deze stage in het buitenland te doen.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Engels B1/B2
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Voorbereiding hbo

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je:

 • een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • dienstverlenende instelling
 • mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
 • overtuigingskracht
 • plannen en organiseren.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als voorlichter, public relations medewerker, bij een reclamebureau of op de afdeling communicatie van bijvoorbeeld een gemeente. Bovendien kan je als marketingmedewerker bij uiteenlopende bedrijven aan de slag. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten. 

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog