Medewerker agrarisch loonwerk

 • Niveau 2

Werken in het loonbedrijf betekent in opdracht van klanten werkzaamheden uitvoeren met tractoren, machines en werktuigen. Loonwerkers zijn bezig in de agrarische sector en in de wereld van de infratechniek. Werken met moderne machines, geavanceerde productiemethoden en de afwisseling van drukke en rustige perioden zijn aantrekkelijke aspecten van het beroep. De hoge kwaliteitseisen, milieuvoorschriften, nieuwe technieken en complexe machines vragen de nodige kennis, alertheid en zorgvuldigheid.

De dynamische bedrijven vereisen flexibele en daadkrachtige medewerkers, die bereid zijn telkens nieuwe dingen te leren. Loonbedrijven voeren niet alleen werkzaamheden uit zoals ploegen, zaaien en oogsten. Ook zijn veel loonbedrijven tegenwoordig betrokken bij de aanleg en onderhoud van wegen en de herinrichting van landschap en natuurgebieden. Jij als loonwerker speelt hierbij in allerlei opzichten een belangrijke rol. Want waar je ook kijkt, of je nu in de stad bent of op het platteland: onze omgeving is gevormd met hulp van machines.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  De afwisseling tussen deze opleiding en werk maakt het leuk. Je bent bezig met machines en tractoren. Tegelijkertijd draait het om het verbouwen van gewassen. Dat mijn werk uiteindelijk een product oplevert, vind ik mooi om te zien!
  Justin Bakker
  Medewerker agrarisch loonwerk

Onderdelen opleiding Loonwerk

 • Uitvoeren van werkzaamheden op agrarische bedrijven en in de cultuurtechniek
 • Onderhouden en repareren
 • Samenwerken met collega’s
 • Omgaan met opdrachtgevers
 • Organiseren en plannen van dagelijkse werkzaamheden

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf aan de slag.  

BOL
De opleiding is in het eerste jaar een BOL-opleiding. Hierbij wordt veel en nauw samengewerkt met leerbedrijven. In leerjaar 2 gaan de studenten verder in de BBL.

BBL
BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg. 
Bij een BBL-opleiding combineer je werken met leren. Je komt één dag per week naar school. Met het bedrijf sluit je een schriftelijke arbeidsovereenkomst af voor minimaal 610 uur per jaar.

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Medewerker agrarisch loonwerk volg je één of meer keuzedelen.  Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties:

 • Cultuurtechniek
 • Teeltspecialisatie geschikt voor niveau 2
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht (PDF)

Na je opleiding op niveau 2 kun je als medewerker agrarisch loonwerk aan het werk, of kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.Ontdek de branche: Loonwerk

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Loonwerk

Medewerker agrarisch loonwerk

Stationspark 39 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.