Medewerker Dierverzorging

Niveau 2

In het kort

Als medewerker dierverzorging houdt je van allerlei verschillende dieren, denk aan honden, katten, reptielen, paarden, konijnen en cavia’s. Je bent geïnteresseerd in het gedrag en de verzorging van de dieren en kan goed met mensen omgaan. 

Medewerker dierverzorging is een veelzijdig beroep. Als medewerker dierverzorging weet je alles over de huisvesting, voeding en gezondheid van dieren. Is er iets met een dier aan de hand, dan zie je dat direct. Je bent niet bang voor vieze handen, want het schoonmaken van een hok, stal of aquarium hoort er vanzelfsprekend bij. Ook licht je bezoekers voor en adviseer je klanten bij de aanschaf en verzorging van huisdieren. Een afwisselende job waarbij je veel contact met dieren en mensen hebt.

Leerjaar 1
In leerjaar één ga je aan de slag met huisvesting, gedrag, voeding en gezondheidskenmerken. Het gehele schooljaar loop je een dag in de week stage waar je de theorie leert toe te passen in de praktijk. Je focust je voornamelijk op het voeren en verzorgen van de dieren. Dit jaar doe je examen (Proeve van bekwaamheid) in het zorgdragen voor dieren.

Leerjaar 2
In leerjaar twee ga je aan de slag met voortplanting, communicatie en informatieoverdracht. Ook dit jaar loop je elke week een dag stage en leer je de theorie uit te voeren in de praktijk. Het leerjaar sluit je af met een Proeve van bekwaamheid ‘ondersteunen dienstverlening en verkoop’. Ook volg je een blokstage van twee weken aan het begin en eind van het leerjaar.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

  • Rassenkennis
  • Publieksgerichte activiteit organiseren
  • Gedragsleer
  • Communicatie
  • Praktijk

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Wat kun je doen en waar kun je werken?
Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als medewerker op een kinderboerderij, dierenpark, asiel, dierenpension, zorgboerderij of dierenhandel.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je cursussen volgen, bijvoorbeeld de cursus Besluit houders van dieren. Daarmee kun je bedrijfsmatig werken met dieren. Ook kan je een cursus Trimmer volgen als je jezelf wilt specialiseren in de vachtverzorging van honden of katten.
Ook kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding, bijvoorbeeld Zelfstanding medewerker dierverzorging.

Medewerker Dierverzorging


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog