Medewerker Groen, Grond en Groene Infra (Agrarisch Loonwerk)

Niveau 2

In het kort

Als agrarisch loonwerker ga je graag in de buitenlucht aan de slag en ben je geïnteresseerd in het werken met machines. Je werkt graag samen met collega’s en communiceert met de klant over het gewenste resultaat. Daarnaast ben je geïnteresseerd in het telen van gewassen en ben je op de hoogte van de kwaliteitseisen die een afnemer van jouw klant wenst.

Als medewerker agrarisch loonwerk ben je werkzaam bij een loonbedrijf en voer je taken uit in de akkerbouw, tuinbouw of bij veehouderijbedrijven. Je bent actief zowel in de agrarische sector als in de infratechniek. Je werkt met moderne machines en geavanceerde productiemethoden. Je werkt voornamelijk buiten, op diverse locaties met verschillende gewassen, collega's en apparatuur. Daarnaast kun je worden ingezet voor cultuurtechnische projecten, zoals het beheren van grond voor natuurontwikkeling.

 • Vanaf leerjaar 2 volg je de opleiding in de BBL-variant.

Leerjaar 1
In het eerste jaar krijg je les op verschillende vlakken, het gaat hier om grondgebonden en gewas gebonden vakken. De kennis over de grond en de gewassen worden gebruikt om machines af te stellen en de werking en onderhoud verder toe te lichten. Daaraan gekoppeld krijg je les in veiligheid en communiceren.

De week is opgedeeld in twee lesdagen waarin de vakkennis vakken gecombineerd worden met de algemene vakken. De rest van de week ben je op je stagebedrijf om daar de theorie toe te passen in de praktijk.

Leerjaar 2
Het tweede jaar volg je de opleiding in de BBL-variant en ga je dieper in op het afstellen, repareren en onderhouden van allerlei machines. Omdat de groei van een plant een complex proces is ga je in het tweede jaar dieper in op wat er in de bodem zit en hoe de planten bemest worden.

Je richt je meer op de technische vakken. De week is opgedeeld in een lesdag waar de vakkennis vakken gegeven worden gecombineerd met de algemene vakken. De resterende dagen ben je op je stagebedrijf om daar de geleerde kennis in praktijk te brengen.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Machinekennis, heftruck en graafmachine
 • Onderhoud en afstellen
 • Bodemkunde
 • Gewaskennis en grondbewerking
 • Veilig omgaan met machines

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na je opleiding op niveau 2 kun je als medewerker agrarisch loonwerk aan de slag als bijvoorbeeld trekkerchauffeur.

Doorstuderen
Na het behalen van je niveau 2 diploma kun je vakgerichte cursussen volgen of doorstromen naar een niveau 3-opleiding, bijvoorbeeld Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog