Medewerker Hovenier

Niveau 2

In het kort

Als medewerker hovenier werk je het liefst in de buitenlucht. Je bent geïnteresseerd in de natuur en in het inrichten en beheren van tuinen en groene leefomgevingen, zowel in de stad als daarbuiten. Je wilt graag meewerken aan een groene toekomst en zo help je de leefomgeving van planten en dieren te vergroten. Ook heb je oog voor detail en kun je goed samenwerken.

Als hovenier werk je veel buiten en weet je veel over planten en bloemen. Je werkt mee aan het maken en verzorgen van tuinen, parken en andere groene plekken. Denk aan tuinen bij huizen, parken in de stad, maar ook daktuinen of een klein bos zoals een Tiny Forest. Samen met je collega’s werk je voor klanten en opdrachtgevers. Je gebruikt daarbij verschillende materialen, machines en gereedschappen.

Leerjaar 1
In leerjaar 1 begin je met het opbouwen van je eigen portfolio. Je krijgt de kans om mee te gaan op stage in het buitenland en er vinden regelmatig vakgerelateerde excursies plaats. Er komen vakexperts in de klas om hun kennis over te dragen. Daarnaast ga je aan de slag tijdens verschillende tuinprojecten buiten school. Ook volg je diverse workshops waarin je veilig leert werken met een bosmaaier, een motorheggenschaar en een kettingzaag en krijg je per onderdeel een officieel certificaat.

Bij de BBL opleiding ga je een dag in de week naar school en de overige vier dagen werk je bij een erkend leerbedrijf.

Leerjaar 2
In leerjaar 2 komen de dagen overeen met het eerste leerjaar. De ene dag duik je in de theorie en de andere dag ben je op stage. Zowel voor BOL- als BBL-studenten zijn er keuzedelen waarin je veilig leert werken en technisch leert werken en waar je praktische kennis opdoet over onderwerpen als houtverbindingen, tuinverlichting, beregeningsinstallaties, metselen en het verwerken van natuursteen. Tijdens de praktijklessen bereidt je je voor op de eindexamens.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je vakkennis vakken met de thema’s:

  • Plantenkennis
  • Aanleggen van groene ruimte
  • Onderhouden van groen ruimte
  • Tuinontwerp lezen
  • Biodiversiteit

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of; 
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding). 

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 tot 32 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je opleiding op niveau 2 kun je als medewerker hovenier aan het werk bij hoveniersbedrijven, groot groenbedrijven, tuincentra, boomverzorgingsbedrijven, gemeenten, Staatsbosbeheer, landschapsbeheer, golfterreinen, toerisme en/of recreatie organisaties.

Doorstuderen
Na het behalen van je niveau 2 diploma kun je cursussen volgen om je kennis te verbreden. Bijvoorbeeld een cursus tot machinist minigraver, waarin je leert hoe je met een minigraver grondwerk in de tuin kunt uitvoeren. Of je kunt je heftruckcertificaat behalen, waarbij je leert hoe je veilig kunt laden en lossen met een heftruck. Ook kun je een plantenkenniscursus volgen. Hiermee leer je meer planten herkennen en kun je deze kennis toepassen bij jouw werkzaamheden.

Na het behalen van je diploma kun je ook doorstromen naar een niveau 3-opleiding zoals de opleiding Vakbekwaam Hovenier.


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog