Medewerker Paardensport en –houderij

Niveau 2

In het kort

Je wilt niets liever dan met paarden werken. Je weet alles over de voeding en de gezondheid van het paard. Je weet van aanpakken en je bent niet bang voor vieze handen, want het schoonmaken van een box, stal of weide hoort er vanzelfsprekend bij.

Als medewerker paardensport en -houderij weet jij alles over de huisvesting, de voeding en de gezondheid van paarden. Je zorgt voor het welzijn van een paard. Is er iets met een paard aan de hand, dan zie je dat direct. Het is een veelzijdig beroep, want naast de verzorging van het paard heb je ook dagelijks contact met klanten.

Leerjaar 1
In leerjaar 1 ga je de eerste helft van het schooljaar een dag in de week stagelopen en de tweede helft twee dagen in de week. Tijdens de praktijklessen ga je aan de slag met wedstrijdklaar maken, longeren, monsteren en vrij bewegen. Deze onderwerpen komen ook terug in de theorielessen, samen met verzorging, voeding, huisvesting en gezondheid.

Leerjaar 2
In leerjaar 2 ga je ook de eerste helft van het schooljaar een dag in de week stagelopen en de tweede helft twee dagen in de week. Tijdens de praktijklessen ga je aan de slag met exterieur beoordelen, longeren met dubbele longe en het helpen bij een evenement. Naast deze onderwerpen komen ook hoefkunde, voortplanting en communicatie aan bod tijdens de theorielessen.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

  • Wedstrijdklaar maken
  • Verzorging, voeding en huisvesting
  • Gezondheid en voortplanting
  • Exterieur beoordelen
  • Communicatie en helpen bij een evenement

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of; 
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding). 

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Je kunt na je opleiding gaan werken als bijvoorbeeld medewerker op manege, handelsstal, hengstenhouderij, stoeterij, groom (professionele paardenverzorger) of medewerker in een ruitersportzaak.

Doorstuderen
Na je opleiding op niveau 2 kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding, bijvoorbeeld Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog