Medewerker Productietechniek

Niveau 2

In het kort

Je bent vaktechnisch goed op de hoogte en leergierig. Je werkt zuinig met materialen en energie en hergebruikt materialen waar mogelijk. Je bent kwaliteitsbewust, werkt veilig, zorgvuldig en accuraat en volgens in het vakgebied en bedrijf geldende regels en procedures. Je kan goed samenwerken met anderen en communiceren over het vak met collega’s. Je moet hierbij goed kunnen communiceren en ben je verantwoordelijkheid voor jouw eigen werk.

De Medewerker productietechniek kan zowel binnen het bedrijf als buiten het bedrijf op locatie bij de opdrachtgever werken. Binnen het bedrijf werk je over het algemeen in een productiehal of werkplaats en maak je producten of onderdelen binnen de Constructieberoepen of Verspaning voor bijvoorbeeld de transport- en logistieke industrie (lucht- en ruimtevaart, automotive, scheepsindustrie), machine- en apparatenbouw, verspanende bedrijven en gereedschapsmakerijen. Bij sommige constructiebedrijven kan het ook voorkomen dat je buiten moet werken.

Leerjaar 1 
In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de vakken basisvaardigheden metaal, basisconstructie/lassen voor de constructieberoepen, Basis Draaien en Frezen voor de Verspanende beroepen. Dan heb je ook nog vakken als materialenleer, een klein beetje wis- en natuurkunde welke nodig zijn voor je vak, tekeninglezen, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Je leert je machines en je materiaal productie gereed te maken. Je leert hoe je metalen kunt bewerken met diverse technieken. Je leert wanneer, hoe vaak en waarmee je controles uit kunt voeren. Ook werk je aan (communicatieve) vaardigheden die je als werknemer moet bezitten.
Je werkt 4 dagen in een erkend Leerbedrijf, waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te werken onder begeleiding van een praktijkopleider en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 2 
In het tweede leerjaar ga je je in de vakken van het eerste leerjaar meer verdiepen en gaat het om het praktisch toepassen van meerdere bewerkingen en soms ook om samenstellingen. Tenslotte sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid in de praktijk. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Een vmbo-b diploma of;
  • Een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks een vastgesteld aantal uur actief bent. Of neem contact op met Leerbedrijf Metaalwerk, zij helpen je graag bij het vinden van de juiste leerwerkplek. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Je kan na de opleiding aan het werk bij toeleveringsbedrijven, de offshore, metaalbedrijven, machinebouw-bedrijven, scheepswerven en transportmiddelenindustrie. In jouw rol als vakman doorloop je een gestructureerd proces, beginnend met het vervaardigen van producten en onderdelen. Voorafgaand aan de daadwerkelijke productie bereid je zorgvuldig de werkzaamheden voor. Tijdens het productieproces voer je metingen en controles uit om de kwaliteit te waarborgen. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, lever je het (metaal)product op, wat tevens het eindresultaat van je ambachtelijke werkzaamheden markeert. De kern van je taak bestaat uit het vervaardigen en bewerken van hoogwaardige producten.

Doorstuderen
Na de opleiding kun je doorstromen naar niveau 3 Allround Medewerker Productietechniek of een andere niveau 3 opleiding.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog