Medewerker Recreatie en Toerisme

Niveau 2

In het kort

Als medewerker recreatie en toerisme ondersteun je bij diverse activiteiten en evenementen, waarbij je verantwoording aflegt aan een leidinggevende. Je werkgebied omvat recreatiebedrijven zoals campings, bungalowparken, attractieparken, en groepsaccommodaties. Ook kun je werkzaam zijn binnen sportorganisaties, waaronder fitnesscentra, indoor- en outdoor faciliteiten, en sportverenigingen. Andere mogelijke werkplekken zijn organisaties zoals zwembaden, wellnesscentra, of buitensport ondernemingen. De doelgroep waarmee je interactie hebt, is erg verschillend en omvat mensen van verschillende leeftijden, culturele achtergronden, leefstijlen, en maatschappelijke posities. Als medewerker recreatie en toerisme ben je alert op het signaleren van bijzonderheden, vooral als het gaat om veiligheid van gasten en andere betrokkenen.

Leerjaar 1 
Je start de opleiding met een algemene basisdienstverlening. Vervolgens ga je verder met profiel specifieke modules zoals animatie, sport en spel, en recreatie. Wij vinden het belangrijk om verder te kijken dan het klaslokaal en gaan daarom regelmatig op bedrijfsbezoeken. Op deze manier beleef je hoe het er in de toeristische sector aan toegaat. Klantvriendelijkheid, samenwerking en flexibiliteit zijn belangrijke lesonderdelen. Je loopt het eerste leerjaar een lintstage.  

Leerjaar 2 
Gedurende het tweede leerjaar ligt de focus op de verdieping van de onderwerpen behandeld in het eerste jaar, aangevuld met keuzedelen die je de mogelijkheid bieden om je verder te ontwikkelen. Het hele jaar loop je twee dagen in de week stage. In deze stage leer je om de theorie toe te passen in de praktijk.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je profiellessen op het gebied van:

 • Recreatie en toerisme
 • Organiseren van activiteiten
 • Begeleiding van activiteiten

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Ondernemend gedrag
 • Toerisme en recreatie in de regio
 • ARBO, kwaliteit en hulpverlening

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Een vmbo-b-diploma of; 
 • Een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden. 

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier ga je werken
Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag in recreatiebedrijven, zoals campings en bungalowbedrijven, attractieparken en groepsaccommodaties of in sportorganisaties of wellnesscentra.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een mbo niveau 3 of 4 opleiding, zoals Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality of Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog