Medewerker Veehouderij

Niveau 2

In het kort

Als medewerker veehouderij ben je praktisch en economisch ingesteld. Je hebt technisch inzicht en houd je vanzelfsprekend van dieren. Je weet van aanpakken en bent niet bang voor vieze handen. Je hoeft van huis uit geen achtergrond te hebben in de veehouderij.

Als medewerker veehouderij besteed je dagelijks aandacht aan de voeding, de verzorging en het welzijn van de dieren. Je bent verantwoordelijk voor een goede huisvesting, gezondheid en productie. Je werkt efficient en kunt omgaan met computers, melk- en landbouwmachines. De kwaliteit die jij levert is direct van invloed op het milieu en de voedselveiligheid.

Leerjaar 1
Je komt een dag in de week naar school. Het ochtenddeel volg je algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. In de middag krijg je les over veehouderij op school of bij een veehouder. Je leert de basisvaardigheden van voeding, verzorging, bouw en fysiologie van dieren. Ook leer je de basis van bodemkunde en plantengroei.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar focus je op voederwinning, melken en verdiep je je meer in de leerstof van het eerste leerjaar. Je volgt de keuzedelen melken en ondernemend gedrag. Ook bieden we de optie om een cursus Kunstmatige Inseminatie bij koeien te volgen.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

  • Verzorgen productiedieren
  • Voeren en voederwinning
  • Hygiënische maatregelen
  • Melken

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 tot 24 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden. Een arbeidsovereenkomst is verplicht.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na je opleiding op niveau 2 kun je als medewerker veehouderij aan de slag bij een veebedrijf, bijvoorbeeld bij een melkveebedrijf. Denk aan bedrijven met koeien, schapen, geiten, varkens en kippen.

Doorstuderen
Na je opleiding op niveau 2 kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding, bijvoorbeeld vakbekwaam medewerker veehouderij. Na het behalen van je diploma kun je eventueel ook cursussen volgen, bijvoorbeeld de cursus gewasbescherming of klauwverzorging.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog