Middenkaderfunctionaris Bouw en Infra

Niveau 4

In het kort

Als middenkaderfunctionaris ben je betrokken bij het voorbereiden en realiseren van projecten. Of dat grote, kleine, nationale of internationale projecten zijn hangt af van waar je werkt. Je werkt ontwerpen uit, bereid de uitvoering voor, verricht metingen, je voert resultaatgericht overleg en je bent goed in plannen en regelen. Je realiseert je tijdens je werk altijd dat je deel uitmaakt van een groter project. Elk project is uniek en altijd verschillen de locatie, de klant, de omstandigheden en het ontwerp. Afwisselend werk, wat betekent dat je jezelf elke keer opnieuw verdiept in een nieuwe opdracht.

De opleiding duurt 4 jaar. Aan het einde van het eerste jaar kies je voor een richting: Bouwkunde of Infra Grond-, Water- en Wegenbouw (GWW). In de opleiding gaat het om de gebouwde omgeving. Alles is erop gericht om mensen prettig te kunnen laten wonen en werken. In de bouw- en infrasector kun je prima carrière maken; als leidinggevende op het project zelf, als degene die op pad gaat om nieuwe contacten te leggen, of op kantoor, waar je verantwoordelijk bent voor het tekenwerk of een spil bent in de aansturing. Om je voor te bereiden op zulke uitdagingen, is er in de opleiding volop aandacht voor jouw ontwikkeling. Als toekomstig professional én als mens. Je leert goed samen te werken, beslissingen te nemen, te overtuigen, organiseren, presenteren.

Het bedrijfsleven is kind aan huis bij de opleiding. Regionale bedrijven denken mee over zaken als de opleidingsopzet, jouw gewenste praktijkvaardigheden en je benodigde kennis. Samen met het bedrijfsleven zorgen we voor boeiend, praktijkgericht en modern onderwijs.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

 

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I als examenvak of; 
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

  Meer informatie over toelatingseisen

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Je kan na de opleiding aan het werk bij een ontwerpbureau, een aannemer of de overheid. In jouw rol als professional ben je verantwoordelijk voor het volledige traject van ontwerp tot uitvoering en onderhoud. Dit omvat het gedetailleerd uitwerken van het ontwerp en het afhandelen van de benodigde vergunningen. Vervolgens stel je nauwkeurige begrotingen en planningen op, en ontwikkel je zowel uitvoerings- als onderhoudsplannen. Je vertaalt het ontwerp naar concrete werktekeningen en speelt een cruciale rol bij het begeleiden en controleren van de werkzaamheden. Gedurende het gehele proces houd je scherp toezicht op zowel de tijd als de kosten en zorg je ervoor dat alles zorgvuldig gedocumenteerd wordt voor een transparante en efficiënte uitvoering.

  Doorstuderen
  Na de opleiding kun je doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog