Monteur Elektrotechnische Installaties

Niveau 2

In het kort

Naast het aanleggen, onderhouden en repareren van een elektrotechnische installatie, zorg jij ook voor datanetwerken, telecominstallaties en gebouwbeheersystemen. Je maakt in een werkplaats of het werkveld elektrotechnische onderdelen of complete producten. Het inregelen en testen ervan hoort er vanzelfsprekend ook bij, want je hebt de zorg voor het afleveren van een kwaliteitsproduct. Als monteur heb je een uitvoerende en vaktechnisch begeleidende rol.

Leerjaar 1 
ln het eerste leerjaar krijg je de vakken elektriciteit, schakelingen, wisselspanning, logische schakelingen en driefasen. Daarnaast krijgt je ook vakkennis en maak je twee praktijkverslagen.

Leerjaar 2 
ln het tweede leerjaar krijg je de vakken driefasen, energie-omzetting en regels van het vak en vakkennis. Hier maak je twee praktijkverslagen en tenslotte een assessment.

Keuzedelen en vakken
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.

 • Ondernemend gedrag B
 • Inspelen op Innovatie B + C
 • Duurzaamheid in beroep B
 • Duurzaamheid in beroep C

Lees meer over keuzedelen

 

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • in het bezit te zijn van een vmbo-b diploma in de sector techniek of landbouw of economie of welzijn met wiskunde of nask1 in het pakket;
  • in het bezit te zijn van een mbo-diploma niveau 1.

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je een vastgesteld aantal uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden. Maar je kunt ook direct naar Vrienden van Elektro en Installatie Techniek of contact opnemen met leerbedrijf GoFlex, zij kunnen je daar ook bij helpen. 

   Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

   Lesgeld/cursusgeld
   Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

   • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
   • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
   • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

   Meer over lesgeld/cursusgeld

   Schoolkosten
   Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

   Financiële Ondersteuning
   Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

    

   Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
   Na de niveau 2-opleiding kun je aan het werk als monteur elektrotechnische installaties.

   Doorstuderen
   Ook kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

   Routebeschrijving
   Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

   Omhoog