Monteur Werktuigkundige Installaties

Niveau 2

In het kort

Als monteur werktuigkundige installaties beschik je over ruimtelijk inzicht. Je hebt een collegiale en een klantvriendelijke houding. Je doet je werk op uiteenlopende locaties, bijvoorbeeld in woningen, woongebouwen, winkelbedrijven, utiliteitsbouw (zoals scholen, kantoorgebouwen en ziekenhuizen). Prefabricagewerkzaamheden kunnen ook in een werkplaats op het bedrijf worden verricht. Je hebt een lerende houding wanneer je collega’s assisteert die de aanleg van leidingen voor werktuigkundige installaties voorbereiden. Tijdens je werk heb je te maken met collega’s, werknemers van andere bedrijven die in dezelfde omgeving werken, opdrachtgevers en klanten, het is dus belangrijk dat je sociaal bent.

Leerjaar 1:
Je werkt in je eigen tempo aan de modules sanitair, water en gas. Aan het eind van het schooljaar zijn de modules sanitair en water volledig afgerond en ben je minstens bezig met de module gas. Ook heb je je 1e keuzedeel afgerond.  De vakken Nederlands, burgerschap en rekenen mbo-niveau 2 zijn afgerond. 

Leerjaar 2:
Je werkt in je eigen tempo verder aan de modules. Ook rond je je 2e keuzedeel af. Aan het eind van het 2e leerjaar of eerder als je eerder klaar bent met je modules en je keuzedelen, sluit je de opleiding monteur werktuigkundige installaties af met een proeve van bekwaamheid.

De gehele opleiding bestaat uit 5 modules en 2 keuzedelen. De onderwerpen van de modules zijn sanitair, water, gas, cv en mechanische ventilaties. Iedere module bestaat uit theorie over het onderwerp en praktijkwerkstukken behorende bij het onderwerp. Iedere module wordt afgesloten met wat we noemen een profieldeel. In het profieldeel komen de theorie, de praktijk en de gewenste beroepshouding samen in een project. Als afsluiting van je profieldeel heb je een feedback gesprek met je vakdocent/mentor.

Er zijn verschillende keuzedelen waaruit je kunt kiezen. Het keuzedeel kan zijn een verdieping in je vakgebied of algemene ontwikkeling bijvoorbeeld rekenen of duurzaamheid B. In overleg met je leerbedrijf kies je het keuzedeel wat het beste bij jou en je bedrijf past.

Tijdens de opleiding werk je 4 dagen per week een erkend leerbedrijf en ben je bezig met het praktijk gedeelte  en je ontwikkeling als een echte 1e monteur. Je zorgt zelf voor een geschikte leerwerkplek.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je theorie in verschillende modules waarbij je zelf je tempo bepaalt. De onderwerpen van de modules zijn:

 • Sanitair
 • Water
 • Gas
 • Centrale verwarming
 • Mechanische ventilaties

Naast deze modules volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b, -k, -g of -t diploma of;
  • een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je 32 uur per week actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden. Maar je kunt ook direct naar Vrienden van Elektro en Installatie Techniek of contact opnemen met Installatiewerk Brabant - Zeeland, zij kunnen je daar ook bij helpen.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Na de opleiding kun je gaan werken als monteur werktuigkundige installaties bij een bedrijf in de branche van de installatietechniek.

  Doorstuderen
  Na de opleiding monteur werktuigkundige installaties kun je doorstromen naar de opleiding Eerste Monteur WoningOok kun je kiezen om je te gaan specialiseren in een bepaalde richting binnen de branche van de installatietechniek bijvoorbeeld servicemonteur. Doorstromen naar een niveau 4 opleiding behoort ook tot de mogelijkheden.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog