Pedagogisch medewerker kinderopvang (Volwassenenonderwijs)

 • Niveau 3

Als pedagogisch medewerker kinderopvang werk je met kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Je werkt in alle verschillende vormen van kinderopvang. Je richt je op alle voorkomende opvoedings- en begeleidingsvragen die bij de ontwikkeling van het kind horen.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang
  Ik vind het begeleiden van de kinderen het allerleukst aan deze opleiding. Je ziet de kinderen letterlijk en figuurlijk groeien. Het is een goede, inhoudelijke opleiding en voor mij de perfecte voorbereiding op een studie Pedagogiek/Opvoedkunde.
  Silke van Heest
  Pedagogisch medewerker Kinderopvang
 • scalda drop
  Naast liefde en zorg, verlangen kinderen naar verhalen, liedjes en spelletjes en willen ze plezier maken met elkaar. Jij zorgt voor passende activiteiten en bespreekt de belevenissen met de ouders.

Om geschikte activiteiten aan te kunnen bieden aan kinderen van verschillende leeftijden, is het belangrijk dat je jezelf goed kunt inleven in de ontwikkeling van kinderen. In de opleiding krijg je daarom vakken als ‘Ontwikkelingspsychologie’ en ‘Kind & Verzorging’. Bijna alle vakken zijn direct gericht op het werk, omdat je veel stage loopt tijdens je opleiding. Gedurende de opleiding bekijken we of je beter op niveau 3 of niveau 4 kunt uitstromen. Of eerst niveau 3 en later nog niveau 4.

Op de vakken Nederlands en rekenen word je apart geëxamineerd.

Stage
We vinden het erg belangrijk dat je zo snel mogelijk ervaart en leert wat het is om te werken in de kinderopvang. Vrijwel de gehele opleiding ben je minimaal één dag in de week bezig in de praktijk. Ons stagebureau regelt de stageplaats voor jou.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Ontwikkelingsgericht werken in de VVE
 • Expressief talent
 • Combifunctionaris IKC / brede school
 • Nederlands 3F

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,5

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of naar vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 en;

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-variant van deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Scalda streeft ernaar om iedere student die zich vóór 1 april aanmeldt, te plaatsen in de opleiding van zijn of haar eerste keuze. Bij enkele opleidingen kunnen we dit echter vooraf niet garanderen. Bij een enkele opleiding is dat zo, omdat het aantal opleidingsplaatsen van tevoren vaststaat. In de meeste gevallen is dat zo, omdat pas in het voorjaar duidelijk wordt of er voldoende stageplaatsen beschikbaar komen. Als blijkt dat het aantal aanmeldingen groter is dan het aantal opleidingsplaatsen, dan kan niet iedereen die zich heeft aangemeld in de opleiding geplaatst worden. Voor al deze opleidingen gelden aanvullende spelregels en bepalen de datum en het tijdstip van jouw aanmelding jouw plaats op de (wacht)lijst.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Contactuele Vaardigheden
 • Creativiteit
 • Inlevingsvermogen
 • Representatief
 • Zelfstandigheid
scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,5

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,5

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Gelijk aan de slag!
Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag als pedagogisch werker kinderopvang bij een kinderdagverblijf, voor-, tussen- en naschoolse/buitenschoolse opvang, gastouderopvang of een peuterspeelzaal.

Doorleren op niveau 4
Met je niveau 3 diploma kun je ook verder leren op niveau 4. Je stroomt dan in bij de opleiding Gespecialiseerd medewerker kinderopvang. Je doet hier dan nog 1 jaar over.

Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een andere niveau 4 opleiding zoals Sociaal-Cultureel Werk, Onderwijsassistent of Maatschappelijke Zorg.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,5

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).Ontdek de branche: Kindprofessional

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: KindprofessionalOntdek het Volwassenenonderwijs

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast het Volwassenenonderwijs.


Ben jij een echt mensenmens?

Kijk eens goed naar de pagina “Ben jij een echt mensenmens?”. Hierin staan de basiseigenschappen van iedere welzijnswerker. Natuurlijk word jij tijdens je opleiding in deze kernkwaliteiten gecoacht. Toch is het fijn dat je deze eigenschappen al een beetje in huis hebt. Zo weet je zeker dat je het in je hebt om een goede welzijnswerker te worden.

Lees verder 'Ben jij een écht mensenmens?'

Bessestraat 4 Goes Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.