Retailmedewerker

Niveau 2

In het kort

Met jouw commerciële drive geef je klanten direct een prettig gevoel als ze binnenkomen en kun je dit het gehele verkoopproces vasthouden.

Als retailmedewerker is het jouw taak om klanten goed te adviseren bij hun aankoop. Daarnaast weet jij hoe je je producten het best kunt presenteren, kun je goed omgaan met geld en zorg je voor tevreden klanten. En als er toch iemand een klacht heeft, weet jij die op een juiste manier af te handelen.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar leer je de basiskennis voor het vak van een retailmedewerker. Je krijgt les in de beroepsgerichte vakken zoals verkopen en marketing. Je loopt twee dagen in de week stage.

Leerjaar 2
In leerjaar twee behandelen we vakgerichte onderdelen die aansluiten op de examens die gericht zijn op jouw toekomstig beroep. Je loopt ook weer twee dagen in de week stage bij een erkend leerbedrijf.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken. 

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Supermarkt (geschikt voor niveau 2)
  • Ondernemerschap gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
  • Engels in de beroepscontext A2

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 24 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

Extra toelatingseisen
Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na je opleiding kun je aan de slag als retailmedewerker in een winkel.

Doorstuderen
Je kunt ook doorstromen naar een niveau-3-opleiding.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog