Salonmanager Dame

Niveau 4

In het kort

Een salonmanager is meer dan alleen een goede kapper. Een salonmanager heeft de leiding over de kapperszaak, bijvoorbeeld als manager van een kapsalon bij een groot kappersbedrijf of als zelfstandig ondernemer. Je bent een echte vakspecialist. Je collega’s vragen jou om advies of hulp, want jij weet alles van kniptechnieken, haarverf en styling. Maar je bent ook een ondernemer die kansen ziet in de markt en de bedrijfsvoering van jouw zaak optimaliseert. Je zet jouw vakmanschap altijd op een creatieve manier in, of je nu een ondernemingsplan maakt, een eigen haarmodelijn ontwikkelt of een training geeft aan andere kappers. Jouw passie voor het kappersvak straalt ervan af.

Leerjaar 1 
In het eerste jaar leer je de basisvaardigheden. Eerst oefen je op een oefenhoofd en later op echte modellen. Je leert klanten ontvangen, afspraken inplannen, wassen en verzorgen van het haar en hoofdhuid, kleurbehandelingen opzetten, knippen en föhnen van het haar, adviseren en de behandeling afronden. Je leert te werken volgens de ARBO-regels. Ook sociale vaardigheden krijgen veel aandacht, van je eigen presentatie tot aan het hele communicatieproces met klanten en collega’s. 

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar ga je de verschillende technieken steeds meer met elkaar combineren tot een volledige kappersbehandeling. Je breidt jouw vaardigheden rondom wassen, knippen/snijden en föhnen verder uit. Daarnaast leer je basistechnieken als vlechten, opsteken, watergolven, permanenten en kleuren. Kortom, jij als salonmanager dame beheerst alle basistechnieken van het kappersvak voor dames. Je voert die zelfstandig uit, onder toezicht van een leidinggevende die eindverantwoordelijk is.

Leerjaar 3 
In leerjaar drie specialiseer je je in kleurtechnieken, het samenstellen van kleurrecepten, het combineren van vaktechnieken en verdiep je je verder in het opsteken van lang haar. Je voert een complete kappersbehandeling voor dames van begin tot eind zelfstandig uit. Daarnaast verdiep je jezelf in trends en ontwikkelingen in het vak. Je maakt een ondernemingsplan, hiervoor krijg je les in: marktonderzoek, strategie, marketing, juridische zaken, financiën, inkoop, personeel en arbeid.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Basiskennis, praktische en chemie theorie
 • Social skills
 • Ontwikkelen nieuwe haarmodelijn
 • Ontwikkelen trendboek
 • Verzorgen vaktechnische training

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Imagestyling
 • Klantencontact en verkoop
 • Ondernemend gedrag
 • Visagie
 • Barbier
 • Coaching en gezonde voeding

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je je eigen kapsalon starten of kun je leidinggevende worden bij een kapsalon.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar het hbo.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog