opleiding-salonmanager-dame

Salonmanager dame

Niveau 4

Een salonmanager is meer dan alleen een goede kapper. Een salonmanager heeft de leiding over de kapperszaak. Het kan zijn dat je manager bent van een kapsalon bij een groot kappersbedrijf, maar meestal ben je zelfstandig ondernemer. Je bent een echte vakspecialist. Je collega’s vragen jou om advies of hulp, want jij weet alles van kniptechnieken, haarverf en styling. Maar je bent ook een ondernemer die kansen ziet in de markt en de bedrijfsvoering van jouw zaak optimaliseert. Je zet jouw vakmanschap altijd op een creatieve manier in, of je nu een ondernemingsplan maakt, een eigen haarmodelijn ontwikkelt of een training geeft aan andere kappers. Jouw passie voor het kappersvak straalt er van af!

Leerjaar 1 
In het eerste jaar leer je al direct een aantal basisvaardigheden. Eerst oefen je op een oefenhoofd en later op echte modellen. Je leert wassen, knippen en föhnen. Zo ben je op je stageadres al snel een waardevolle hulp bij het voorbereiden en afronden van de behandelingen. Je leert te werken volgens de ARBO-regels, dat wil zeggen gezond en hygiënisch. Ook sociale vaardigheden krijgen veel aandacht, van je eigen presentatie tot aan het hele communicatieproces met klanten en collega’s. 

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar ga je de verschillende technieken steeds meer met elkaar combineren tot een volledige kappersbehandeling. Je breidt jouw vaardigheden rondom wassen, knippen/snijden en föhnen van dames verder uit. Daarnaast leer je basistechnieken als vlechten, opsteken, watergolven, permanenten en kleuren. Ook ga je jezelf verdiepen in trends en ontwikkelingen in het vak en het oriënteren op de bedrijfsvoering van een salon. Kortom, jij als salonmanager dame beheerst alle basistechnieken van het kappersvak voor dames. Je voert die zelfstandig uit, onder toezicht van een leidinggevende die eindverantwoordelijk is.

Leerjaar 3 
In het derde leerjaar word je opgeleid tot Salonmanager dame. In dit jaar ga je je specialiseren in chemische behandelingen zoals verschillende kleurtechnieken en het samenstellen van kleurrecepten. Je gaat de vaktechnieken met elkaar combineren en de technieken voor ‘lang haar opsteken’ worden verder uitgediept. Je blijft natuurlijk trainen in het verder verfijnen van alle technieken. Je kunt een complete kappersbehandeling voor dames van het begin tot het eind zelfstandig uitvoeren. Daarnaast ontwikkel je jouw talenten zodat je zelfstandig een kapsalon kunt leiden. Je maakt een ondernemingsplan en je krijgt les in marktonderzoek, strategie en marketing, juridische zaken, financiën, inkoop en personeel en arbeid. 

BBL-opleiding.

Wil je de opleiding in de BBL-variant volgen? Dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Daarnaast kom je 1 dag in de week naar school. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de kappersbranche op stagemarkt.nl.

Met name de BBL-opleiding is geschikt om in te stromen als je al een kappersopleiding op niveau 2 of 3 hebt gehaald. Op basis van je vooropleiding kunnen wij je een passend aanbod doen voor een (verkort) maatwerktraject.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:  

  • een vmbo-k, -g of -t diploma of; 
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
  • een mbo-diploma niveau 2 of 3 en; 
  • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl. 

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • contactuele vaardigheden;
  • dienstverlenende instelling;
  • mondelinge uitdrukkingsvaardigheid;
  • ondernemend;
  • overtuigingskracht;
  • plannen en organiseren.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Na je opleiding kun je je eigen kapsalon starten of kun je leidinggevende worden bij een kapsalon.Ontdek de branche: Haarverzorging

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Haarverzorging

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog