Opleiding schipper binnenvaart

Schipper Binnenvaart

Niveau 3

In het kort

Als Schipper binnenvaart werk je samen met bemanningsleden op een binnenvaartschip en vervoer je goederen en personen over rivieren, kanalen en meren tussen verschillende laad- en losplaatsen in Europa. Je hebt een uitvoerende rol waarbij je bemanningsleden opdracht geeft tot nautische, technische en operationele taken en helpt zelf ook mee bij de uitvoering daarvan. Je ondersteunt de kapitein bij de uitvoering van het veiligheids-, milieuzorg-, kwaliteits- en personeelsbeleid.

Leerjaar 1, 2 en 3
Dit is een loorlopende opleiding. In de drie jaar die de opleiding duurt ga je in totaal ongeveer 24 weken naar school. De overige weken werk/leer je bij een erkend leerbedrijf. In leerjaar drie behaal je niet alleen je diploma voor Schipper binnenvaart, maar ook je radar diploma.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of –t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 en vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Aanvullende eisen voor deze opleiding zijn:

 • in bezit te zijn van een medische keuring binnenvaart

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld. Voor het schooljaar 2023-2024 is dit €1239,- per jaar.

Naast je lesgeld, heb je ook te maken met kosten voor het aanschaffen van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Wil je meer inzicht in alle kosten van je opleiding? Bekijk dan onderstaand overzicht.

Download kostenoverzicht (PDF)

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als schipper binnenvaart krijg je na je opleiding en voldoende vaartijd een schippersdiploma ofwel een groot vaarbewijs A. Naast het mbo-diploma heb je ook meteen een radar- en een marifooncertificaat. Daarmee mag je als schipper binnenvaart op alle binnenvaartschepen varen.

Doorstuderen
Na de opleiding kun je doorstuderen en bijvoorbeeld kiezen voor de niveau 4 opleiding Kapitein binnenvaart in Rotterdam of IJmuiden. Een HBO opleiding is daarna ook nog mogelijk.

Wat ga je leren?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je diverse nautische werkzaamheden uitvoert. Daarbij hoort het uitzetten van de vaarroute, varen, manoeuvreren en koppelen, meren en ankeren en het laden en lossen van het schip. Ook leer je algemene en werktuigkundige onderhoudswerkzaamheden voor te bereiden, hoe je moet optreden bij calamiteiten aan boord van het schip, hoe je bemanningsleden kunt motiveren, aansturen en begeleiden. Je leert instructies, procedures, wettelijke regels en bedrijfs- en veiligheidsvoorschriften op te volgen.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Keuzedelen

 • Verkenning van de haven
 • Transportmodaliteiten: vervoer in en rond de havens
 • Droge lading II
 • Containervaart II
 • ADN: vervoer gevaarlijke stoffen

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.

Is dit iets voor jou?

Als Schipper binnenvaart woon en werk je op het schip en ben je niet altijd thuis. Doorzettingsvermogen is daarom van groot belang. Omdat je op een schip met een beperkte groep collega’s bent moet je elkaar kunnen vervangen en aflossen waar nodig. Hoewel je als leidinggevende de bemanningsleden aanstuurt, steek je zelf ook de handen uit de mouwen en zul je ook wel eens het werk van een matroos moeten uitvoeren. Dit vergt flexibiliteit en stressbestendigheid.

Kerncompetenties

Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Doorzettingsvermogen
 • Flexibiliteit
 • Initiatief
 • Stressbestendigheid
 • Zelfstandigheid
 • Via een vriend ben ik enthousiast geraakt voor de binnenvaart. Het is hard werken, maar het betaalt goed. Je werkt in een klein team, hebt veel verantwoordelijkheid, maar ook veel vrijheid. En niet onbelangrijk, straks direct een baan!
  Kevin Koelman
  Schipper binnenvaart

Ontdek de branche: Binnenvaart

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Binnenvaart

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog