Scalda opleiding Schipper Binnenvaart Maritiem

Schipper Binnenvaart

Niveau 3

In het kort

Als Schipper binnenvaart werk je samen met bemanningsleden op een binnenvaartschip en vervoer je goederen en personen over rivieren, kanalen en meren tussen verschillende laad- en losplaatsen in Europa. Je hebt een uitvoerende rol waarbij je bemanningsleden opdracht geeft tot nautische, technische en operationele taken en helpt zelf ook mee bij de uitvoering daarvan. Je ondersteunt de kapitein bij de uitvoering van het veiligheids-, milieuzorg-, kwaliteits- en personeelsbeleid.

Leerjaar 1, 2 en 3
Dit is een doorlopende opleiding. In de drie jaar die de opleiding duurt ga je in totaal ongeveer 24 weken naar school. De overige weken werk/leer je bij een erkend leerbedrijf. In leerjaar drie behaal je niet alleen je diploma voor Schipper binnenvaart, maar ook je radar diploma.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Verkenning van de haven
 • Transportmodaliteiten: vervoer in en rond de havens
 • Droge lading II
 • Containervaart II
 • ADN: vervoer gevaarlijke stoffen

Lees meer over keuzedelen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of –t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 en vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
Voor een BBL-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks een vastgesteld aantal uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

Extra toelatingseisen
Je dient in het bezit te zijn van een medische keuring binnenvaart​.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als schipper binnenvaart krijg je na je opleiding en voldoende vaartijd een schippersdiploma ofwel een groot vaarbewijs A. Naast het mbo-diploma heb je ook meteen een radar- en een marifooncertificaat. Daarmee mag je als schipper binnenvaart op alle binnenvaartschepen varen.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding. Een opleiding die hier naadloos op aansluit is: Kapitein binnenvaart in Rotterdam of IJmuiden.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog