opleiding-allround-schoonheidsspecialist

Schoonheidsspecialist

Niveau 3

Als schoonheidsspecialist verzorg en verbeter je de huid van het gezicht en lichaam van jouw klanten. Je geeft ook advies hoe zij hun huid thuis kunnen verzorgen. Een klantvriendelijke houding is hierbij erg belangrijk. Je houdt rekening met de wensen en verwachtingen van je klanten. Dit kun je in je salon aan huis doen, maar ook in grotere huidsalons of in sauna- of wellnesscentra.

In de opleiding leer je schoonheidsbehandelingen voor te bereiden en uit te voeren. Denk aan gezichtsbehandelingen, lichaamsbehandelingen en cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging. Je leert klanten te ontvangen, te adviseren en producten te verkopen. Je krijgt dus veel praktijklessen waarin je oefent op je medestudenten of op modellen. Ook doe je ervaring op in onze praktijksalons.   

Theorielessen en persoonlijke ontwikkeling 
Je krijgt in alle leerjaren theorielessen over het vakgebied van een schoonheidsspecialist. Daarnaast krijgt je vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. 

We vinden je persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Tijdens de lessen studieloopbaanbegeleiding kijken we hoe wij jou daarin kunnen begeleiden. 

Zelfstandig ondernemerschap 
De kans bestaat dat je een eigen bedrijf gaat starten. Daarom bereiden we je al vroeg voor op het zelfstandig ondernemerschap. Binnen onze opleiding vormen de balie en de huidsalon een ‘bedrijf’ dat 4 dagen per week open is. Dit ‘bedrijf’ wordt volledig gerund door studenten uit alle opleidingsjaren. Op deze manier krijg je de kans om verschillende competenties gekoppeld aan het ondernemen te ontwikkelen. Naarmate je verder in je opleiding komt, krijg je daarin andere functies en verantwoordelijkheden. In deze praktijksalons werk je met echte klanten, zoals je dat ook zou doen in de praktijk. 

Stage 
Vanaf de derde periode van het eerste leerjaar ga je op stage. In het tweede jaar loop je ook stage. Dit kunnen verschillende bedrijven zijn, maar ze moeten in ieder geval een erkend leerbedrijf zijn. Het is belangrijk dat het ‘klikt’ tussen jou en je stagebegeleider/-bedrijf. Vandaar dat je zelf op zoek gaat naar een stageplaats. Pas als het echt niet lukt, kunnen wij een handje helpen. Je vindt alle erkende leerbedrijven op stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl. 

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Coaching bij voeding en beweging in de wellness
 • Imagestyling
 • Visagie
 • Ondernemend gedrag

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • hygiënisch werken
 • lichamelijke belastbaarheid
 • ondernemend
 • nauwkeurig

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht 2de leerjaar (PDF)

Als schoonheidsspecialist kun je in loondienst werken voor onder andere gespecialiseerde bedrijven, zoals huidsalons, wellnesscentra of sauna’s. Je kunt ook je eigen bedrijf starten. Als je (in je bedrijf) personeel in dienst neemt, heb je ook leidinggevende taken. Een andere carrièremogelijkheid is dat je filiaalmanager wordt. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar de opleiding Allround schoonheidsspecialist niveau 4. Ontdek de branche: Schoonheidsverzorging

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Schoonheidsverzorging

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog