Servicemedewerker Dienstverlening

Niveau 2

In het kort

Als servicemedewerker dienstverlening is jouw rol voornamelijk ondersteunend van aard en werk je graag met mensen. Jouw focus ligt op het gebied van dienstverlening, hospitality en gebouw en omgeving. Tussen deze onderdelen van je werk kun jij snel schakelen. Je hebt de mogelijkheid om aan de slag te gaan in verschillende werkomgevingen, waaronder recreatiebedrijven, (attractie)parken, zorginstellingen, buurthuizen, kinderopvang, basisscholen, kantoren, groepsaccommodaties, indoor- en outdoorcentra, sportverenigingen en sportaccommodaties. Of je nu in dienst bent van een facilitaire aanbieder of binnen de facilitaire dienstverlening van organisaties werkt, jij hebt een belangrijke rol bij het zorgen voor de beste mogelijke service-ervaring.

Leerjaar 1 
In het eerste leerjaar starten we met een gemeenschappelijk basisdeel. Dit omvat zowel theoretische als praktijkgerichte lessen die de verschillende aspecten van het beroep behandelen. Het startpunt van het leertraject omvat ook een lintstage, waarin je de kans krijgt om de opgedane kennis direct in de praktijk te brengen.

Leerjaar 2 
Gedurende het tweede leerjaar ligt de focus op de verdieping van de onderwerpen behandeld in het eerste jaar, aangevuld met keuzedelen die je de mogelijkheid bieden om je verder te ontwikkelen. Het hele jaar loop je twee dagen in de week stage. In deze stage leer je om de theorie toe te passen in de praktijk.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je profiellessen op het gebied van:

 • Beheer van gebouwen
 • Logistieke werkzaamheden
 • Cateringswerkzaamheden

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Ondernemend gedrag
 • ABRO, kwaliteit en hulpverlening
 • Duurzaamheid in het beroep

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-b-diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier ga je werken
Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag in recreatiebedrijven, (attractie)parken, zorginstellingen, buurthuizen, kinderopvang, basisscholen, kantoren, groepsaccommodaties, indoor- en outdoorcentra, sportverenigingen of sportaccommodaties.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een mbo-niveau 3 of 4 opleiding.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog