Software Developer

Niveau 4

In het kort

De software developer maakt en beheert software voor talloze toepassingen, zoals websites, games, industriële software, zorgtoepassingen, onderwijssoftware en software voor de financiële wereld. Dit doe je meestal bij een ICT-bedrijf, gamebedrijf, mediabedrijf, of een ICT-afdeling van een ander bedrijf. Je verdiept je in veel verschillende werkmethodieken, programmeertalen en informatiesystemen. Hier heeft hij/zij technisch inzicht voor nodig. Daarnaast heb je goede communicatieve vaardigheden. Je werkt voornamelijk zelfstandig, maar in het ontwikkelproces heb je wel regelmatig contact met andere afdelingen en de opdrachtgever. De eindverantwoordelijkheid ligt vaak bij de projectleider. Als het om een kleine softwareonderdelen of toepassingen, heeft de Software developer zelf de eindverantwoordelijkheid. 

Leerjaar 1 
Tijdens je eerste jaar doorloop je eerst de oriënterende fase (1 semester) en daarna de Fase Beginner (1 semester). Tijdens de Oriënteerde fase richt je je intensief op de basiskennis en vaardigheden van de Software Developer. Je komt ook meer te weten over de opleiding en het beroepenveld en hoe jij past in de opleiding. Samen kijken we of de opleiding echt wel bij je past.

De de oriënterende fase volgt de fase beginner. Inmiddels is duidelijk dat jij een echte software developer bent. Je wordt verder ondergedompeld is alle kennis en vaardigheden die een software developer nodig heeft. Je voornaamste vakken zijn: Programmeren, Front-End development, Databases, Scrum, Software Engineering en loopbaansturing.

Leerjaar 2 
Nadat je het eerste jaar succesvol hebt afgerond start je in het tweede jaar met de gevorderde fase. Samen met andere leden van het Development Team start je een project op en leer je proces- men projectmatig te werken. Je realiseert (onderdelen) van een applicatie. De leerstof is vraag gestuurd. Je stelt dus zelf je leervragen aan de begeleidende docenten.

Leerjaar 3 
In het derde jaar start de fase competent. De opzet van de fase is dezelfde als de gevorderde fase. Maar er wordt meer van je verwacht. Meer zelfstandigheid en probleemoplossend vermogen om complexere problemen op te lossen. Je gaat ook voor het eerst op stage. 20 weken lang.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je hele specifieke vakken zoals:

  • Programmeren
  • Databases
  • Front End Development
  • Software Engineering

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier ga je werken
Als software developer kan je aan de slag in de brede ICT-sector, maar ook in de creatieve sector of kun je doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog