opleiding Manager transport en logistiek

Specialist Transport en Logistiek

Niveau 4

In het kort

Als Specialist transport en logistiek vormt je werk zich rond de wegtransport en warehousing. Je bent verantwoordelijk voor het zo efficiënt mogelijk vervoeren en opslaan van goederen. Je tackelt problemen zo vroeg mogelijk in het proces, om de goederenstromen goed te laten verlopen. Daarnaast houdt je je ook bezig met het personeelsbeleid.

Dit is een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg) op niveau 4. Dat betekent dat je voltijd naar school gaat met een half jaar stage in het tweede jaar en een half jaar stage in het vierde jaar.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of –t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 3.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld. Voor het schooljaar 2023-2024 is dit €1239,- per jaar.

Naast je lesgeld, heb je ook te maken met kosten voor het aanschaffen van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Wil je meer inzicht in alle kosten van je opleiding? Bekijk dan onderstaand overzicht.

Download kostenoverzicht (PDF)

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag als Specialist transport en logistiek bij bijvoorbeeld een distributiecentra, transportbedrijven, groothandels- en productiebedrijven.

Doorstuderen
Na de opleiding kun je doorstromen naar het hbo, naar diverse logistieke opleidingen. Maar ook een totaal andere richting is mogelijk.

Wat ga je leren?

Alles wat bij transport komt kijken leer je tijdens deze opleiding. Het vervoeren en opslaan van goederen, je doet kennis op over gevaarlijke stoffen en bederfelijke goederen, maar wordt ook meegenomen in de commerciële kant van het vak. Het plannen en ondernemen, personeelszaken en de financiën.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Welke vakken krijg je?

Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.

Keuzedelen

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Lean en creatief
 • Ondernemerschap mbo
 • Voorbereiding hbo

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.

Is dit iets voor jou?

Als Specialist transport en logistiek werk je in een dynamische werkomgeving, het is daarom belangrijk dat je snel kunt schakelen en je goed bent in probleemoplossend denken. Plannen en organiseren is je op het lijf geschreven en je bent niet bang om te ondernemen.

Kerncompetenties

Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding:

 • Contactuele vaardigheden
 • Dienstverlenende instelling
 • Ondernemend
 • Plannen en organiseren
 • Probleemoplossend vermogen

Ontdek de branche: Middenkader Transport en Logistiek

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Middenkader Transport en Logistiek

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog