opleiding Manager transport en logistiek

Specialist Transport en Logistiek

Niveau 4

In het kort

Als specialist transport en logistiek draag je de verantwoordelijkheid voor het organiseren van diverse aspecten met betrekking tot het ontvangen, opslaan en transporteren van goederen. In jouw rol geef je leiding aan een team collega's en verdeel je taken effectief. Kostenbewaking en het identificeren van verbeteringen behoren ook tot jouw taken, waardoor je een belangrijke rol speelt in het optimaliseren van processen. Je biedt ondersteuning aan het management en experts op het gebied van opslag en vervoer. Als aanspreekpunt voor planners en logistieke medewerkers ben jij van essentieel belang binnen het bedrijf, waarbij jouw bijdrage cruciaal is voor een vlotte en efficiënte logistieke operatie.

Het werkterrein van een manager transport en logistiek concentreert zich rond wegtransport en warehousing. Doel is goederenstromen, opslag en distributie soepeltjes te regelen en problemen zo vroeg mogelijk te tackelen. Een flitsende baan in een sector waarin geen dag hetzelfde is.

Alles wat bij transport komt kijken leer je tijdens deze opleiding. Het vervoeren en opslaan van goederen, je doet kennis op over gevaarlijke stoffen en bederfelijke goederen, maar wordt ook meegenomen in de commerciële kant van het vak. Het plannen en ondernemen, personeelszaken en de financiën. Dit is een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg) op niveau 4. Dat betekent dat je voltijd naar school gaat met een half jaar stage in het tweede jaar en een half jaar stage in het vierde jaar.

Dit is een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg) op niveau 4. Dat betekent dat je voltijd naar school gaat met een half jaar stage in het tweede jaar en een half jaar stage in het vierde jaar.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of –t diploma of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als specialist transport en logistiek kun je werkzaam zijn bij distributiecentra, transportbedrijven, groothandels- en productiebedrijven. Je speelt een sleutelrol in het efficiënt beheren van de opslagfaciliteiten. Je richt het magazijn of de opslagruimtes optimaal in en organiseert het proces van inkomende goederen, opslag en uitgifte. Daarnaast houd je toezicht op het transport- en opslagmaterieel, zorg je voor nauwkeurige kosten- en prijsberekeningen, en geef je leiding aan je collega's door taken effectief te verdelen. Het opstellen van planningen en het doen van verbetervoorstellen behoren ook tot je taken, waardoor je continu bijdraagt aan de optimalisatie van operationele processen. Bovendien neem je de verantwoordelijkheid voor documentbeheer, waardoor je een essentiële schakel bent in het waarborgen van een gestroomlijnde en georganiseerde magazijnoperatie.

Doorstuderen
Na de opleiding kun je doorstromen naar het hbo, naar diverse logistieke opleidingen. Maar ook een totaal andere richting is mogelijk.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog