opleiding Sport- en bewegingscoördinator

Sport- en Bewegingscoördinator

Niveau 4

In het kort

Als sport- en bewegingscoördinator ben je een echte aanpakker. Je hebt niet alleen een passie voor sport, maar je bent ook erg sociaal. Je kunt jezelf moeiteloos inleven in de behoeften en wensen van anderen. Of het nu gaat om het plannen van een sportevenement, het organiseren van een trainingssessie of het aansturen van een divers team, jij voert zelfstandig jouw taken uit. 

Door jouw lessen, coaching, activiteiten en de organisatie van evenementen breng jij iedereen het plezier van bewegen bij. Je kunt werkzaam zijn als trainer-coach bij een sportvereniging, entertainer op een camping, of begeleider van mensen met een beperking. Kortom het werkveld is heel divers. Ligt je ambitie op een ander vlak? Ook dan komt je CIOS-diploma van pas, want ook andere branches staan te springen om jouw competenties!

Tijdens de opleiding werken we ontwikkelingsgericht. Dat betekent dat ons onderwijsaanbod is afgestemd op jouw studietempo en -vaardigheden. We gaan uit van een vierjarig traject. Ben je in staat om sneller door de opleiding te gaan, dan bieden we je de mogelijkheid om in 3 jaar een niveau 4 diploma te behalen. Tijdens het eerste studiejaar zijn er verschillende momenten waarop we naar jouw ontwikkeling kijken. Aan het einde van leerjaar 1 bepalen we samen in welk leertraject jij wordt geplaatst. Het traject bepaalt uiteindelijk de duur van je opleiding.  

 • Traject 1: driejarig traject niveau 3
 • Traject 2: vierjarig traject niveau 4
 • Traject 3: driejarig traject niveau 4

Leerjaar 1:
Het eerste leerjaar krijg je sportgerelateerde theorie- en praktijkvakken zoals didaktiek, pedagogiek, trainingskunde en EHBO. Je gaat je tijdens de lessen en BPV (stage) oriënteren op het werkveld om de juiste keuze te kunnen maken voor je keuzedelen en het profiel.

Leerjaar 2:
Je start het tweede leerjaar met je profiel en een keuzedeel. Dit jaar ga je dieper in op de stof, wordt het iets complexer en richt je je steeds meer op het behalen van examenonderdelen. Afhankelijk van je keuzes ga je in die branches aan de slag met je stages.

Leerjaar 3:
Het laatste leerjaar, leerjaar 3, staat in het teken van je examens. Je loopt stages in je gekozen profiel en keuzedelen. Je wordt klaargestoomd voor het beroep zodat je na het behalen van je diploma goed voorbereid aan de slag kunt in het werkveld.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen, LOB en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Alle vakken zijn ondergebracht in de volgende 3 leerlijnen:

 • Leerlijn lesgeven
 • Leerlijn organiseren
 • Leerlijn professioneel handelen

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Extra toelatingseisen
Als je begint aan een van onze opleidingen betekent dat je fysiek belast wordt, het leuk moet vinden om voor een groep te staan en natuurlijk zijn wij nieuwsgierig naar je motivatie. Tijdens de kennismakingsdag kijken we of de opleiding bij je past. 
Meer informatie over onze kennismakingsdag

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Afhankelijk van jouw stageplek is het mogelijk dat er om een VOG gevraagd wordt, zoals bijvoorbeeld bij Defensie of de kinderopvang.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Met je diploma op zak kun je aan de slag bij o.a. sportverenigingen, zwembaden, fitnessruimtes, sportscholen, gemeentes, zorginstellingen, bungalowparken, campings en activiteitencentra.

Doorstuderen
Met het diploma Sport en Beweging coördinator niveau 4 kun je naar het hbo, bijvoorbeeld naar de Academie Lichamelijke Opvoeding (ALO), Sportkunde, Pedagogische academie voor basisonderwijs (PABO), Fysiotherapie, Sociaalpedagogische hulpverlening (SPH), Sportmanagement en Sport- en Bewegingseducatie (SBE).

Er is echter alleen sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten. 

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog