Tijdens de opleiding Tandartsassistent leer je onder andere hoe je patiënten verwelkomt, de hulpvraag aanneemt. Ook leer je hoe je vaststelt of de hulpvraag spoed heeft en hoe je voorlichting en advies geeft. Je doet kennis op over het organiseren en beheren van het afsprakensysteem, de voorraad en de financiële administratie. Daarnaast verwerk je patiëntgerelateerde informatie, bijvoorbeeld over de behandeling. Ook stuur je door de tandarts voorgeschreven recepten en verwijsbrieven uit.
Een belangrijk deel van je opleiding is leren hoe je assisteert bij tandtechnische werkzaamheden. Je leert ook zelf tandheelkundige handelingen uit te voeren zoals het maken van röntgenfoto's. Ook volg je vakken die te maken hebben met de organisatie van de gezondheidszorg, preventie (voorkomen van tandproblemen), ethiek en het beroepsgeheim.
Theorielessen en persoonlijke ontwikkeling
Naast diverse theorie- en praktijklessen krijg je algemene vakken zoals taal, rekenen en burgerschap zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.
Stage in de BOL-opleiding
Tijdens de BOL- opleiding ga je ook stage lopen bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij een tandartsenpraktijk, een ziekenhuis (afdeling mondziekten en kaakchirurgie), een orthodontiepraktijk of een mondhygiënistenpraktijk. Je loopt twee dagen per week stage.
BBL-opleiding
Wil je de opleiding in de BBL-variant volgen? Dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Daarnaast kom je 1 dag in de week naar school. Je vindt alle erkende leerbedrijven in op stagemarkt.nl.
Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Bijzondere zorggroepen TA
- Praktijkorganisatie TA
- Voorbereiding HBO
- Engels B1/B2
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).
Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.