Tandartsassistent

Niveau 4

In het kort

Als tandartsassistent assisteer je de tandarts of specialist bij het voorbereiden, uitvoeren en afronden van tandheelkundige behandelingen. Zo maak je bijvoorbeeld materiaal voor vullingen en gebitsafdrukken klaar. Je voert ook zelfstandig handelingen uit, zoals het maken van foto’s en het aanbrengen van fluoride-applicaties. Als tandartsassistent vind je het leuk om communicatief bezig te zijn. Je bent namelijk continu in contact met zowel de arts als de patiënt. Daarnaast weet je de patiënt op zijn gemak te stellen en geef je instructies over mondhygiëne.

Leerjaar 1
In leerjaar één leer je de basis van de tandheelkundige behandelingen, je leert hoe je patiënten verwelkomt en de hulpvraag aanneemt. Naast de hygiëne die heel belangrijk is, ga je assisteren bij de basisbehandelingen zoals vullingen, kanaalbehandelingen en eenvoudige chirurgie. Je krijgt vakspecifieke lessen en generieke vakken zoals burgerschap, Nederlands, Engels, rekenen en communicatie. Als BOL-student loop je twee dagen per week stage (deze start na vijf weken school). 

Leerjaar 2
In leerjaar twee ga je je verder verdiepen in de theorie van de verschillende tandheelkundige onderdelen. Naast preventie en voorlichting ga je assisteren bij kroon en brugwerk, kanaalbehandelingen, orthodontie en uitgebreidere chirurgie. Je leert eenvoudige handelingen zelfstandig uit te voeren. Naast je lessen loop je twee dagen per week stage. Je krijgt vakspecifieke lessen en generieke vakken zoals burgerschap, Nederlands, Engels, rekenen en communicatie.

Leerjaar 3
In leerjaar drie ga je complexere behandelingen zoals implantologie en uitgebreide chirurgische behandelingen uitvoeren en assisteren, je leert hoe je de patiënten bij moeilijke vraagstukken kunt helpen of adviseren. Ook de moeilijkere zelfstandige handelingen bij orthodontie komen aan de orde. In de theorie komt de verdieping en integratie van de verschillende onderwerpen aan de orde. Je traint voor de examens. Je hebt vakspecifieke lessen en generieke lessen. Naast je lessen loop je twee dagen per week stage.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Tandartsassistent specifiek (praktijkles, theorieles en balietraining)
 • Communicatie
 • Organisatie
 • Studieloopbaancoach lessen

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Bijzondere zorggroepen TA 
 • Oriëntatie op praktijkorganisatie 
 • Voorbereiding HBO 
 • Engels B1/B2 

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je aan de slag bij een tandartspraktijk, een tandheelkundig centrum of bij een specialist zoals een kaakchirurg, endodontoloog, paradontoloog of orthodontist.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je cursussen volgen, bijvoorbeeld de cursus Preventie assistent. Daarmee kun je een aantekening halen op het gebied van tandheelkundige preventie en mondhygiëne en leer je zaken als beschermlaagjes aanbrengen (sealen), polijsten en tandsteen verwijderen. Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Een hbo-opleiding die hierop aansluit, is: Mondzorgkunde.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog