Tandartsassistent

Niveau 4

In het kort
Als tandartsassistent assisteer je de tandarts of specialist bij het voorbereiden, uitvoeren en afronden van tandheelkundige behandelingen. Zo maak je bijvoorbeeld materiaal voor vullingen en gebitsafdrukken klaar. Je voert ook zelfstandig handelingen uit, zoals het maken van foto’s en het aanbrengen van fluoride-applicaties. Als tandartsassistent vind je het leuk om communicatief bezig te zijn. Je bent namelijk continu in contact met zowel de arts als de patiënt. Daarnaast weet je de patiënt op zijn gemak te stellen en geef je instructies over mondhygiëne.

Leerjaar 1
In leerjaar één leer je de basis van de tandheelkundige behandelingen, je leert hoe je patiënten verwelkomt en de hulpvraag aanneemt. Naast de hygiëne die heel belangrijk is, ga je assisteren bij de basisbehandelingen zoals vullingen, kanaalbehandelingen en eenvoudige chirurgie. Je krijgt vakspecifieke lessen en generieke vakken zoals burgerschap, Nederlands, Engels, rekenen en communicatie. Als BOL-student loop je twee dagen per week stage (deze start na vijf weken school). BBL-studenten hebben een contract bij een praktijk voor minimaal 16 uur.

Leerjaar 2
In leerjaar twee ga je je verder verdiepen in de theorie van de verschillende tandheelkundige onderdelen. Naast preventie en voorlichting ga je assisteren bij kroon en brugwerk, kanaalbehandelingen, orthodontie en uitgebreidere chirurgie. Je leert eenvoudige handelingen zelfstandig uit te voeren. Naast je lessen loop je twee dagen per week stage. BBL-studenten hebben een contract bij een praktijk voor minimaal 16 uur. Je krijgt vakspecifieke lessen en generieke vakken zoals burgerschap, Nederlands, Engels, rekenen en communicatie.

Leerjaar 3
In leerjaar drie ga je complexere behandelingen zoals implantologie en uitgebreide chirurgische behandelingen uitvoeren en assisteren, je leert hoe je de patiënten bij moeilijke vraagstukken kunt helpen of adviseren. Ook de moeilijkere zelfstandige handelingen bij orthodontie komen aan de orde. In de theorie komt de verdieping en integratie van de verschillende onderwerpen aan de orde. Je traint voor de examens. Je hebt vakspecifieke lessen en generieke lessen. Naast je lessen loop je twee dagen per week stage. BBL-studenten hebben een contract bij een praktijk voor minimaal 16 uur. 

Stage in de BOL-opleiding
Tijdens de BOL-opleiding ga je ook stage lopen bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij een tandartsenpraktijk, een ziekenhuis (afdeling mondziekten en kaakchirurgie), een orthodontiepraktijk of een mondhygiënistenpraktijk. Je loopt twee dagen per week stage.

BBL-opleiding 
Wil je de opleiding in de BBL-variant volgen? Dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Daarnaast kom je 1 dag in de week naar school. Je vindt alle erkende leerbedrijven op stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

  • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-variant van deze opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

  • Een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste, 2de en 3de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je aan de slag bij een tandartspraktijk, een tandheelkundig centrum of bij een specialist zoals een kaakchirurg, endodontoloog, paradontoloog of orthodontist.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je cursussen volgen, bijvoorbeeld de cursus Preventie assistent. Daarmee kun je een aantekening halen op het gebied van tandheelkundige preventie en mondhygiëne en leer je zaken als beschermlaagjes aanbrengen (sealen), polijsten en tandsteen verwijderen. Je kunt ook doorstromen naar het hbo.

Wat ga je leren?

Binnen de opleiding Tandartsassistent leer je vaststellen of de hulpvraag spoed heeft en hoe je voorlichting en advies geeft. Je leert het organiseren en beheren van het afsprakensysteem, de voorraad en de financiële administratie. We gaan in op het assisteren bij tandtechnische werkzaamheden en het uitvoeren van tandheelkundige handelingen zoals het maken van röntgenfoto’s. Daarnaast leer je:

  • Het aannemen van de hulpvraag en het verwelkomen van patiënten.
  • Het verwerken van patiënten gerelateerde informatie.
  • Het uitschrijven van de door de tandarts voorgeschreven recepten en verwijsbrieven.
  • Hoe de organisatie van de gezondheidszorg eruit ziet.
  • Hoe tandproblemen voorkomen kunnen worden.
  • Je leert belangrijke zaken over ethiek en beroepsgeheim.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Is dit iets voor jou?

Als tandartsassistent werk je graag met mensen. Het opvangen en begeleiding van patiënten is namelijk erg belangrijk. Je bent representatief, werkt professioneel, nauwkeurig en klantgericht. Daarnaast ben je flexibel en kun je goed communiceren.

Welke vakken krijg je?

Naast de standaardvakken volg je:

  • Tandartsassistent specifiek (praktijklessen, theorielessen en balietraining)
  • Communicatie
  • Organisatie
  • Studieloopbaancoach lessen

Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.

Keuzedelen

Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Bijzondere zorggroepen TA 
  • Oriëntatie op praktijkorganisatie 
  • Voorbereiding HBO 
  • Engels B1/B2 

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.

Kerncompetenties

Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding:

  • Discipline
  • Inlevingsvermogen
  • Omgaan met kritiek
  • Omgangsvormen
  • Samenwerken
,


Ontdek de branche: Assisterende gezondheidszorg

In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Assisterende gezondheidszorg

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog