Technicus Engineering

Niveau 4

In het kort

De opleiding Technicus Engineering leidt je op tot een engineer met brede technische kennis. Je bent betrokken bij het gehele proces van ontwerp tot ontwikkeling, onderhoud en automatisering van producten en projecten. Je leert dus onder andere te ontwerpen, programmeren, technisch tekenen en machines te besturen. Het brengt technieken bij elkaar op het gebied van Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde en toegepaste ICT. Scalda richt zich ook op technische innovaties wat betreft energie en smart technology. Diverse modules zijn in ontwikkeling. Met deze opleiding kun je dus alle kanten op. 

Leerjaar 1 
Het eerste jaar is breed opgezet om kennis te maken met Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Maintenance. Je kunt je lessen volgen in Terneuzen of Vlissingen. Op deze manier maak je kennis met alle vakgebieden. Dit komt van pas als je later een baan gaat zoeken, want je werkt in het werkveld vaak samen met deze beroepen.  

Leerjaar 2 
In het tweede leerjaar draait om verdieping van de vakken die je al vanuit het 1e leerjaar hebt. Ook doen we weer een leuk project. In het derde kwartaal loop je stage in een bedrijf. 

Leerjaar 3 
In het derde leerjaar loop je eerst een half jaar stage bij een bedrijf. Daarna kom je terug naar school en gaan we verder met verdieping van de vakken. En start het voorwaardelijk onderwijsprogramma voor je eind opdracht. Ook doen we weer een interessant project op het eindniveau van je opleiding.

Leerjaar 4 
Het vierde leerjaar staat in het teken van voorbereiding afsluitende proeven van bekwaamheid. In het 3e en 4e kwartaal sluit je de opleiding af met een stage waarin de afsluitende proeve van bekwaamheid wordt uitgevoerd.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een havo-diploma met het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid (instroom in leerjaar 2 is dan mogelijk) of;
  • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

  Meer informatie over toelatingseisen

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Als Technicus engineering Werktuigbouwkunde kun je veel kanten op. Je wordt bijvoorbeeld ontwerper, tekenaar, werkvoorbereider, onderhoudstechnicus of leidinggevende.

  Je houdt je bezig met het ontwerpen van machines, het onderhouden en verbeteren van apparaten en het voorbereiden van productie- en constructiewerk. Hiervoor kun je tekeningen maken en lezen en schrijf je computerprogramma's voor machines en robots.

  Doorstuderen
  Je kan doorstromen naar het hbo. 

  Windenergie is de toekomst. Ook die van jou?

  Kies jij voor een technische beroepsopleiding, zoals Elektrotechniek, Technicus Service en Onderhoud, Werktuigbouwkunde of Mechatronica, dan is het slim om meteen ook te leren werken in de windenergiesector. Als je de juiste kennis en certificaten hebt, is er een grote kans dat je aan de slag kunt in deze sector. Met de studieroute Windenergie in het ‘WindDock’ heeft Scalda de modules en trainingen om van jou een échte gecertificeerde professional te maken, waar bedrijven om staan te springen. Lees meer over WindDock  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog