Technicus Mechatronica Systemen

Niveau 4

In het kort

Als Technicus Mechatronica Systemen ontwerp en bouw je nieuwe apparatuur en bedenk je hoe je bestaande apparatuur kunt verbeteren. Je programmeert besturingssystemen en onderhoudt en repareert mechanische systemen. Het kan gaan om machines voor de industrie die bijvoorbeeld auto’s in elkaar zetten of voedselproducten bereiden en inpakken, kopieermachines en automatisch bediende deuren. Je werkt zelfstandig of in een team. Ook kan het voorkomen dat je collega-technici aanstuurt of dat je naar een klant gaat om daar een machine te repareren of in elkaar te zetten. De werkzaamheden worden meestal binnen het bedrijf uitgevoerd. Daarnaast komt het voor dat machines/installaties geheel op locatie worden samengesteld dan wel afgebouwd. Voor dit beroep zijn kwaliteiten zoals nauwkeurig en zorgvuldig werken, sociale vaardigheden en klantgerichtheid erg belangrijk.

Leerjaar 1 
In dit jaar krijg je vooral vakken als bedrijfskunde waarin plannen, projecten aansturen een grote rol spelen. Tekenen van projecten, besturings- en aandrijftechnieken, elektromagnetische comptabiliteit (EMC), montage en onderhoud, sterkteleer. Natuurlijk behoren ook alle AVO vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap bij het lesprogramma.

Leerjaar 2 
Bedrijfskunde en projectmatig werken spelen het 2e leerjaar een grote rol.

BBL-opleiding: Je werkt 4 dagen in een erkend leerbedrijf waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te kunnen werken onder begeleiding van een praktijkopleider en krijg je 1 dag theorie.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

 

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een mbo-diploma niveau 3 in de richting mechatronica.

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks een aantal uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Werkgeversbijdrage
  Let op! Voor deze opleiding geldt een werkgeversbijdrage van € 1500,-. Je werkgever dient eerst akkoord te zijn voordat je je kunt inschrijven.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Als technicus mechatronica kun je werkzaam zijn bij middelgrote en grote metaalbedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw. Je bent betrokken bij het volledige proces, van concept tot voltooiing. Je begint met het ontwerpen van prototypes voor mechatronische producten, waarbij je alle benodigde informatie verzamelt. Vervolgens bouw je deze prototypes, stel je ze in, voer je tests uit en pas je ze aan indien nodig. Je bent verantwoordelijk voor het vervaardigen van elektrotechnische en mechatronische (deel)producten, waarbij je deze aansluit, instelt en test. Na de implementatie sta je paraat om storingen te verhelpen en producten te onderhouden. Daarnaast ben je actief betrokken bij overleg, planning en organisatie van het werk, waarmee je een integrale rol speelt in het mechatronische proces.

  Doorstuderen
  Met deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog